am@astronomija.co.yu

 

 
 Maraton
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

mm
M-maraton za početnike
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

Dolazi Mesijerov Maraton (MM) i nije loše da u ovim zimskim danima polako odpočnemo sa kućnim vežbama i podsećanjem na način kako se neki M objekt traži na nebu. Koristeći svoje iskustvo znam kako je teško bilo neke objekte naći na nebu i nisam ni bio svestan da za neke objekte postoje neke (nepisane) šeme ili štosevi kako lako doći do njih. Ja sam ovde za primer uzeo dva objekta M78 i M39 koji su mi u početku predstavljali veliki problem no iskustvom sam primetio da nebo i nije baš uvek negostoljubivo mesto koje želi da vas zbuni, nego da ponekad zna da vam bukvalno nacrta šta, gde i kako da nadjete.

M 78

M 78
M 78, veća slika 45 Kb

Ajmo sa M78. Idemo Korak po korak. Prvi korak je da nadjete sazveždje Orion. E morate da priznate da je ovo bilo lako. Zatim skoncentrišite se na Orionov pojas odnoso na levu zvezdu u pojasu koja se putem zove Alnitak što nije loše i da zapamtite ali nije nužno. E stavite Alnitak u centru nišana. Sada dobro pogledajte sliku i videćete obeležane zvezde 1, 2 i 3. Pronađjite ih u vašem nišanu i pritom ne zaboravite da vaš nišan najverovatnije okreće sliku jednom ili dva puta (nišani sa pravom slikom su retki i dosta skupi). Zamislite da zveda Alnitak sa zvezdama 2 i 3 pravi neki ugao gde je Alnitak teme tog ugla. Potom zamislite simetralu tog ugla i ako krenete od Alnitaka put te simetrale doci ćete do M78. Ali koliko dugo dreba da pomeramo teleskop. Za to će nam poslužiti zvezda 1. Rastojanje od zvezde 1 do Alntaka prenesite tri puta duž simetrale i trebalo bi da vam M78 bude u okularu. Moj savet vam je da korak po korak prenosite rastojanje od 1 do Alnitaka a ne da vam konstantno klizi teleskop. Lakše je i manja je opasnost da se zagubite ili skrenete sa simetrale. Uz nekoliko vežbi i memorisanje ovog postupka M78 će te naći za 30-ak sekundi no i ako potrošite i par minuta nije greda. Kad sam ga ja prvi put tražio radilo se o miiiinuuuutima haotičnog skaknja po zvezdama:-)).

M 39

M 39
M 39, veća slika 43 Kb

Ajmo sad na drugi M, M39. Prvo pronađite sazvežđe Labud i skoncentrišite se na najsjanu zvezdu u njemu, a to je Deneb (opet, nije ga loše zapamtiti, trebaće vam). Postavite Deneb u centru nišana i ako imate dvogled pri ruci nije loše da pogledate levo od Deneba. Videćete kao da je nebo samo za vas postavilo strelu putaokaz kako da nađete M39. Pored Deneba ćete videti račvu strele, pa zatim niz od 6 zvezda koje čine telo strele i malo više jedan od vrhova strele. Dovoljo je samo pronaći račvu strele i pratiti niz zvezda i nepoglešivo ćete još u vašem nišanu videti M39. Uz malo vežbe M39 će umesto višeminutnog lutanja i nervoze postaiti kratkotrajno uživanje. Umesto da trošite te minute u traženju potrošite ih u posmatrnju ovih i drugih objekata.
Naravno postoje i druge šeme za duge objekte ali o njima ćemo neki drugi put ukoliko naravno ima interesa za to. No ne zaboravite da ne baš svaki objekat ima ovakve putokaze i sjane zvezde za staviti ih u nišan na početku. Nekad bogami treba dobro napregnuti oči da nađeš zvedu koja je oko 5m i staviti je u centru nišana i od nje započeti horor avanturu skačući od slabije do slabije zvezde.

E pa toliko za sada i srećno na MM-u. Pobedite sebe, a druge ostavite da to isto učine.

Pozdrav iz Skoplja

(07.06.06)

vrh