Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Duboko nebo
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmos
OTKRIVENA NAJVEĆA STRUKTURA U SVEMIRU
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
Američko – japanski tim astronoma objavio je otkriće najveće ikada uočene strukture u poznatom nam svemiru – gigantske filamente nakupina galaksija nevjerojatnih dimenzija i mase, nastalih nepunih dvije milijarde godina nakon nastanka samog svemira.
 
Računalni model novootkrivene strukture filamenata galasksija nevjerojatne mase i veličine

Na udaljenosti od 14 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje u prostoru veličine 200 milijuna svjetlosnih godina protežu se nebrojeni filamenti galaksija od kojih svaki sadržava preko tridesetak pojedinačnih koncentracija mase, od kojih je svaka barem desetak puta veća od mase naše galaksije – Mliječnog puta, u kojemu se na prostoru veličine sto tisuća svjetlosnih godina nalazi preko 250 milijuna zvijezda od kojih je većina znatno veća i masivnija od našeg Sunca!

Astronomi su došli do ovog otkrića zahvaljujući korišćenju najnovije opreme na dvama velikim teleskopima "SUBARU" I "KECK" oboje smještenim na vulkanskim obroncima Mauna Kea na Hawajima.

Galaksije različitih oblika i masa postoje u cijelom svemiru, ovo će nam otkriće pomoći u saznanju koliko velike one zaista mogu biti, izjavio je Yuichi Matsuda sa Kyoto University, jedan od vodećih astronoma na ovom projektu.

Ovo je otkriće izuzetno važno za razumijevanje osnova same strukture svemira, razmještaja mase u njemu i njegove evolucije.

Kliknite na sliku   
subaru.jpg (205996 bytes) Subaru (levo), Keck (dve opservatorije, blizanci, desno).
Foto: M. Filipović


(27.07.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG

 

Duboki kosmos - tipovi objekata, Mesije....   

Galaksije - osnovno o galaksijama