Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Meteo...
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
događaji
MOGUĆA KIŠA METEORA
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
    Kliknite na sliku
astro2_rgb.jpg (120795 bytes)
Orijentacijska zvjezdana karta za June Botids
IZRADILA – IVANA JERKOVIĆ (AUV)

Tijekom ove i nekoliko narednih noći moguća je prava kiša meteora na našem nebu.

Meteori iz porodice June Botids potječu od izbačenog materijala sa jezgre komete 7/P/Pons-Winncke i njihova je normalna aktivnost u vremenu od 26. juna do 02. jula sa veoma varijabilnim satnim frekvencijama (brojem meteora vidljivih u jednom satu).
Nakon nekoliko desetljeća minimalne aktivnosti June Botids iznenadili su astronome svojim intenzitetom 1998. i 2004. godine kada su se pojavili u velikom broju i još k tome dan ili dva prije teorijskih predviđanja.

Tijelo komete 7/P/Pons-Winncke ponovo se vraća prema Suncu i astronomi će pozorno opažati mogući iznenadni maksimum aktivnosti ovog meteorskog potoka.

Tople noći bez mjesečine uz stabilne vremenske prilike idealne su za izlazak na šetnju pod zvjezdano nebu (na lokaciju bez svjetlosnog zagađenja) te pogledati ka stotinama zvijezda i vidjeti izuzetno spore svijetleće tragove meteora (zvijezda padalica) kako igraju svoju nebesku igru.

Meteori se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu neba a zajednička im je točka izlaska (radijant), koji se nalazi između sazviježđa Velikog Medvjeda (Ursa Major) i Volara (Bootes) te se tijekom većeg dijela noći nalazi visoko iznad horizonta.

(25.06.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG

 

Priručnik za osmatranje meteora   Odličan priručnik! Autor Nikola Biliškov na više desetina strana daje uputstvo za osmatranje meteora

Zablude o meteoroidima