Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Instrumenti
 

Sadržaj AM

 
instrumenti
Kina gradi veliku zvjezdarnicu
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

 

 Kliknite na ilustraciju  

Veliki šest metarski Ruski teleskop BTA na Kavkazu poslužiti će Kinezima kao tehnološki model za njihov četiri metarski teleskop na novoj zvjezdarnici

Najmnogoljudnija zemlja na svijetu – Kina, proteklih je dana bila u žiži interesovanja svjetskih medija zbog olimpijskih igara koje se održavaju u Pekingu.

No one su samo odraz velikih promjena koje su se u toj nekada zaostaloj komunističkoj zemlji izdogađale u proteklih desetak godina. Veliki napredak u svim pa tako i u svemirskim tehnologijama samo su dio tih promjena.

Kina godišnje "producira" preko milijun novih mladih inženjera i znanstvenika. U narednih mjesec-dva dana u svemir će novi pilotirani brod s troje kineskih astronauta.

Astronomija, nekada veoma značajna grana znanosti, pomalo je bila zapostavljena, no prema natpisima u tamošnjim stručnim medijima do 2010. godine i to će se promijeniti.

Pedeset milijuna USD osigurano je za izgradnju kompletne nove zvjezdarnice u provinciji Yunnan. Nova će se zvjezdarnica nalaziti u sklopu Kineske akademije znanosti (CAS) i biti će opremljena najsuvremenijim astronomskim instrumentima za opažanje svemira danju i noću u velikom opsegu elektromagnetskog spektra.

Pored znanstvenih instrumenata i istraživačkog rada, tu će se izgraditi i astronomski muzej te planetarij za posjetitelje.

Zasad nije poznato kakav će se glavni teleskop graditi no prema Kineskim mogućnostima, astronomskim aspiracijama i osiguranim sredstvima vrlo je vjerojatno riječ o teleskopu promjera četiri metra mase nekoliko desetaka tona, koji će Kineze dovesti u rang s velikim opservatorijama svijeta.

 (16.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se