am@astronomija.co.yu

 

 

 Instrumenti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

instrumenti
Denkmeier binoviewer
 
Vid Nikolić
vid.nikolic2@zg.htnet.hr
www.geocities.com/vidn
Veća 50 kb

6.4.2004.
Eto, stigao mi Denkmeier. Zajedno s njim flocking paper, još jedan Speers 14mm i T-ring za CanonEOS. Odrali su me na carini, onak, oko 35% na cijenu.

Naravno, sad će padati kiša mjesec dana, ali kaj ja tu mogu.

S njim sam dobio i multiplier x2, pošto s normalnim barlowom ispada x3 ili 4, pa je to neupotrebljivo zbog prevelikog povećanja. Dobio sam i starsweeper koji mi smanji na f 5 i s kojim čini mi se ne mogu doći u fokus na C8. U primarnom i sa x2 je sve OK. Na f5 odvrtim fokus do kraja i skoro da dođe u fokus, malo mu fali. Probao sam sve varijacije, sa 1,25" i 2" dijagonalnim, bez njega itd, ali uvijek isto. Čini mi se da bi taj starsweeper trebao biti malo bliže binovieweru da dođe u fokus.

******

30.4.2004.
Eto konacno da isprobam, nakon mjesec i pol dana kiše, Denkmeier binoviewer i Speerswaler okulare na Mjesecu.

Počeo sam promatranje poslije ponoći, Mjesec je bio već dosta nisko, Jupiter tik do njega. Seeing prilično loš, visoki tanki oblaci + klasični oblaci u naletima. Dakle, gledao sam kroz rupe.

No, nema veze, pogled kroz to čudo je stvarno fantastičan! Najimpresivnija stvar je kako "upija" seeing. Kroz jedan okular, normalno, Jupiter je bio tako loš da ga vjerojatno ne bih ni promatrao, a Mjesec, tak-tak, dosta turbulencija, seeing 3-4 možda. Ali kroz bino sve to ima puno manje utjecaja, nekako kao da se sve razbistri. Nema umaranja oka, fino se namjestim i promatram. Oni trenuci mirnije atmosfere kao da traju duže, i puno se više detalja vidi. Spuštim gumice na okularima i imam dojam kao da gledam Mjesec kroz prozor svemirskog broda. Veeeliko vidno polje (82 stupnja), i čak mi se čini da manje primjećujem rubove koji nisu oštri kao centar. Sve mi izgleda oštro! Ludnica! Mali kraterići u Claviusu i izbrazdani rubovi kratera, sjene na terminatoru, dugačke sjene na Platou, sve mi se to čini da sam gledao i prije, ali nekak je ovo bilo tako lako vidljivo, izbliza. Fora je i što kod takvih okulara slika izgleda tako blizu, ispred nosa, kao da gledaš kroz veeliki prozor, za razliku od plossla koji izgledaju kao da gledaš kroz nekakav prozorčić na kraju tunela.

Bino je solidno napravljen, držači okulara imaju prstene koji stegnu okulare, nije na šarafiće, i mrcina sa Speersima ima sigurno više od 1 kg. Malo previše za bilo koji teleskop, treba mi opaki kontrabalans da mi montaža ne šteka.

Uz njega sam dobio i reduktor koji mi smanji na f5 i barlow koji mi podupla povećanje (ako ga uštekam u klasični barlow, povećava 3-4x, zbog dužine samog binoviewera). Sa Speersima imam normalno povećanje oko 170x, sa barlowom mi je bilo malo previše gledati, pošto je seeing bio šugav. Jedino sa reduktorom ne mogu doći u fokus sa Speersima jer su preveliki. Sa plosslima mogu, a vjerojatno i sa bilo kojim "normalnim" okularom. Speersi su ipak malo abnormalnog dizajna. Tak da trebam hitno kupiti 20mm plossl da imam još jedan par okulara.

Malo kasnije sam pogledao i M13, da vidim kak to izgleda. S jednim okularom je bio onak, standardno blijed, sa obzirom da je iz grada, svjetlija jezgra, razbacan okolo, kuži se oblik itd.

Sa binoviewerom jako pada svjetlina objekta. Kontrast je dobar, čak još bolji, ali ipak svjetlo se dijeli u dva snopa i dosta je slabije. Isto se kuži oblik globularca, slično kao i sa jednim okularom, samo je sve skupa pretamno da bi mi bilo interesantno. Ipak je to 170x povećanje. retpostavljam da će s Japetića biti puno bolje, ali i sa plosslima koji će raditi sa reduktorom.

(maj 2004.)

vrh