am@astronomija.co.yu

 

 

 Instrumenti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

instrumenti
Celestron 6'' ahromat

 02. VI 04.
U noći između 31. maja i 1. juna, Milan i ja smo isprobali moj novi teleskop . Iako je bilo veoma loše nebo, velika vlažnost, cirusi i skoro pun Mesec, ipak smo odlučili da odemo na Avalu da se malo poigramo sa novom opremom. Gucić je iskoristio priliku da upotrebi svoj digitalni foto-aparat da slika kroz teleskop. Prvo smo teleskop uperili na Jupiter, koji se veoma lepo video pri uveličanjima od 100-200x. Veoma se jasno videla senka Ganimeda na površini planete kao mala crna tačka sa prečnikom malo većim od jedne lučne sekunde. Milan je odmah nasrnuo sa digitalnim aparatom i krenuo afokalnom metodom da fotografiše ovaj dogadjaj. Ja sam ga ubeđivao da mu slike neće uspeti, ali je, od nekih 20-ak snimaka, uprkos mom uverenju, ispalo i nekoliko dobrih. Na priloženoj slici Jupitera se čak može i videti Ganimedova senka. Foto-aparat smo ručno držali, bez ikakvih adaptera, pa nam je bilo teško da umirimo aparat. Dok sam ja besneo gledajući neke objekte dubokog neba (à la M51, M27, itd. od kojih za malo da oslepim pa sam morao da stavim filter za sunce Bobe Štromara ;) ), Gucić je divljao u mraku sa foto-aparatom slikajući pse lutalice koji su vršljali po žbunju oko spomenika Neznanom junaku.

Jupiter  

Kad su u teleskopu bili tako svetli M-objekti, možete samo da zamislite kakav je bio Mesec. Trebao nam je olovni filter debljine 5 cm da zaustavi zračenje Meseca, a i tada sam osetio neki smrad – okulari su počeli da se tope, (Bobo, u pomoć, salji još filtera!)*. Napravili smo lepe slike Meseca, takođe afokalnom metodom i to ručno, kao kod Jupitera. Priložili smo nekoliko fotografija. Na kraju, oko 03h, su se navukli neki deblji cirusi, pa smo odlučili da spakujemo opremu. Noć smo završili kod Zvezdinog stadiona sa vrućom voždovačkom pljeskavicom punom ''svega osim ljutog''.

Veća fotografija  87 kb Veća fotografija 65 kb

Veoma sam zadovoljan optikom instrumenta. Uprkos nekim tvrdnjama, meni hromatska aberacija nije uopšte smetala, cak i kad sam gledao svetle objekte kao što su Mesec i Jupiter. Uspeo sam da razlučim duplu dvojnicu epsilon Lire na sve komponente bez teškoće. Sve u svemu, fina noć.

* Filter za Sunce koji smo prošle godine dobili od Bobe na letnjem Mm-u kao jednu od nagrada za prvo mesto.

Pavle Doroslovački
doroslov@wam.umd.edu
&
Milan Gucić
gucic@email.com

(jun 2004.)

vrh