Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Instrumenti
 

Sadržaj AM

 
instrumenti
SVEMIRSKI TELESKOP HUBBLE OČEKUJE PREMOSNICU
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Stari isluženi svemirski teleskop NASA grozničavo održava na životu već više od desetljeća, uporno čekajući njegovu zamjenu novom letjelicom

Poznati svemirski teleskop Hubble (HST) upravo je ovih dana trebao biti popravljen u servisnoj misiji NASAinih astronauta. No, otkaz računalnog sustava na letjelici neposredno pred već pripremljenu servisnu misiju prolongirao ju je na najmanje nekoliko mjeseci! Svaki dan novog kašnjenja poskupljuje misiju za milijun kuna!

Početkom oktobara, iznenada su na Zemlju prestali stizati zanstveni podaci s HSTa. Nakon nekoliko dana inženjeri su locirali izvor problema koji se nikakvim programskim i drugim inženjeringom "na daljinu" nije mogao riješiti prije planiranog polijetanja raketoplana i astronauta u misiju popravka i nadogradnje svemirskog teleskopa kojeg od samog lansiranja, prije više od 18 godina, stalno muče tehnički problemi.

Problem je u elektroničko-računalnom sklopovlju koje snima podatke s znanstvenih instrumenata i šalje ih na Zemlju. Jednostavno je došlo do otkaza sustava usljed godina i godina neprekidnog korišćenja. Prema slikovitom opisu jednog od menadžera misije, "ista se stvar dogodi i s televizorom u dnevnoj sobi, jednostavno dođe vrijeme kada se više neće uključiti". No u ovom slučaju, nasreću, možda postoji sigurnosni pojas.

Naime, svemirske letjelice (zbog sigurnosti) često imaju udvojene ključne elemente misije. Dijelovi koji na HSTu više ne rade imaju svoje dvojnike. Problem je što oni u proteklih 18 godina niti jednom nisu isprobani!

Danas započinje kritična misija gašenja svih sustava letjelice i njeno predvođenje u sigurnosni mod rada koju će provesti 40 NASAinih inženjera iz Goddardova svemirskog centra u Marylandu. Oni će putem kodiranih programskih linija pokušati isključiti neispravne dijelove, preusmjeriti protok informacija na rezervni sustav i uključiti ga. Art Whipple, voditelj ove operacije, kaže kako ne sumnja da će 18 godina stari neupotrebljavani sustav proraditi. U nekoliko se navrata do sada uspjelo pokrenuti pojedine uređaje na svemirskim letjelicama koji su "spavali" i po desetak godina. Kako će se HST ponašati nakon što operacija postavljanja "premosnice" završi – nitko zasad nezna. "Možda ćemo morati ponovo učiti prve korake zajedno s letjelicom", izjavio je Whipple.

Postoji veliki rizik da se letjelica ne probudi iz "sigurnosnog" moda rada, a tada se sa Zemlje za HST više ništa ne bi moglo napraviti. Pođe li ipak sve prema dobrim očekivanjima, narednog tjedna mogli bi ponovo dobiti prve slike s punoljetnog svemirskog teleskopa.

(16.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa