am@astronomija.co.yu

 

 Instrumenti
 
NSPoint
 

Sadržaj AM

 
astronautika
«HST» PROTIV «V838 MON» I USA KONGRESA
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

Hubbleov svemirski teleskop (HST) koji se pred neumitnom zemaljskom administracijom očajnički bori za svoj život u zemljinoj orbiti, ovih je dana ponovo fotografirao, među astronomoma nadaleko poznatu, zvijezdu V838 MON, koja se nalazi u sazviježđu Monoceros (Jednorog), 20.000 svjetlosnih godina daleko od Zemlje.

Taj je zvjezdani «outburst» zapažen još 2002. godine. Bilo je to prvi puta da su se astronomi susreli sa pojavom koju su nazvali «svjetlosni eho». Eksplozija zvijezdane materije, potpomognuta svijetlošću crvenog supergiganta (u sredini fotografija) koji se nalazi «iza» događanja proizvodi dosada neviđene svjetlosne efekte – «svjetlosni eho».

HST je dosada u nekoliko navrata istraživao to područje, a na učinjenim snimcima jasno se vidi širenje međuzvjezdane materije prema «van» od mjesta događanja.
Kronološki poredani snimci, nalikuju na otvaranje nekog cvijeta.

U narednim danima, uz pomoć specijalne kamere («Hubble Advanced Camera for Sanya Surveys») načiniti će se snimci V838 MON u crvenom, zelenom i plavom dijelu spektra kako bi se na snimku dobile prave boje. Poradi isticanja pojedinih detalja, znanstvenici ponekada snimke «bojaju lažnim bojama».

Nakon tragedije space shuttlea «Columbia» prije dvije godine, otkazana je i misija servisiranja HST-a, neophodna za produženje njegova rada. Kontradiktorne informacije glede (ipak moguće) robotičko/ljudske misije spašavanja svemirskog teleskopa, plasirane u javnost posljednjih mjeseci izgleda imaju za cilj «kupovanje» vremena, sve dok i posljednji žiroskop na letjelici ne bude otkazao, što će prouzročiti njezin definitivan gubitak. Prema mišljenu inženjera misije, moguće je da HST ostane operativan do 2007. godine, dok neki procijenjuju kako bi mogao izdržati i do 2010.

(07.06.2006.)

vrh