am@astronomija.co.yu

 

 

 Fotografije
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

fotografije
Hablovo ultra duboko polje
 

Pred vama je fotografija koja je obišla Internet. U toj fotografiju koja zauzima tek deo ekrana vašeg monitora smešteno je 10 hiljada galaksija i nebrojeno mnogo milijardi svetova. Svaka tačkica koju vidite svet je za sebe.

Neke od ovih galaksija vidimo u trenutku dok je svemir bio star tek nekih 400 miliona godina. To su najstariji objekti do kojih smo došli i ova fotografija predstavlja portret najdubljeg vidljivog kosmosa koji je čovek do sada video.

Fotogrfija se zove Hablovo ultra duboko polje, (Hubble Ultra Deep Field - HUDF). Bilo je potrebno četiri meseca da bi se došlo do ovog snimka.

Fotografija je načinjena spajanjem dve odvojene slike načinjene Hablovom Advanced Camera for Surveys (ACS) i Near Infrared Camera and Multi-object Spectrometer (NICMOS). Obe kamere su prodrle dublje u svemir od bilo kog zemasljkog teleskopa.

Teleskop Habl je bio usmeren ka pustom delu neba u sazvežđu Fornaks. Obuhvaćena je površina od tek deseteog dela ugaonog prečnika punog Meseca. Snimanje je vršeno od 24. septembra 2003. do 16. januara 2004. godine. Bilo je potrebno načiniti 800 ekspozicija tokom 400 Hablovih orbita oko Zemlje. Ukoupno, snimanje je trajalo 11,3 dana.

Veću fotografiju HUDF (najveća je "teška" 63 MB!) potražite ovde:

http://hubblesite.org/newscenter/newsdesk/archive/releases/2004/07/

(mart 2004.)

vrh