am@astronomija.co.yu

 

 

 Instrumenti
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

instrumenti
Kraj Habla?
 

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

Hablov svemirski teleskop

Poslednje servisiranje HSTa je otkazano i očekuje se da će ova najmoćnija alatka u istoriji nauke prestati da radi 2007. ili 2008. godine, nekoliko godina ranije nego što je predviđeno. Novi teleskop "James Webb Space Telescope" neće biti lansiran pre 2011. godine. Ovim je pritisak naučne javnosti da se Habl ostavi u životu i funkcioniše paralelno sa novim teleskopom doživeo pravi debakl.

Četvrto servisiranje Habla planirano je za 2005. godinu. Ovo servisiranje je trebalo da obuhvati zamenu neispravnih žiroskopa, nadogradnju kompjutera i druge opreme. Najvažniji novi instrument je širokougaona kamera i spektrometar (WFC3/UVIS). WFC3 je kamera iz jednog dela rezolucije 4096x4096 piksela, odnosno 0.04'' po pikselu.

Na slici iznad su prikazane prave razmere vidnog polja dve aktuelne kamere (WFPC2 i ACS) i nesuđene WFC3. Nove fenomenalne slike koje nam ovih meseci stižu sa Habla uglavnom su delo ACS kamere. Zamislite sada još bolje, detaljnije i oštrije slike. Takve fotografije bi dobili kada bi WFC3 kamera bila instalirana. Mnogi su se čak nadali da bi nova kamera mogla direktno da snimi planete oko udaljenih zvezda.

Habl ima 6 žiroskopa od kojih su samo tri ispravna. Bez žiroskopa teleskop ne bi mogao da zna gde se nalazi u prostoru. Stručnjaci u Nasi smatraju da je šansa da do 2006. godine ova tri žiroskopa ostanu funkcionalna samo 30 % !! Istog trenutka kada dva od ova tri žiroskopa otkažu to će biti tužan kraj jedne prelepe epohe u istraživanju svemira.

(februar 2004.)

vrh