Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Instrumenti
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
instrumenti
TEST…TEST…TEST…RADIO-ASTRONOMIJA
 
Boris Varićak
bvaricak@gmail.com
 

Čitajući devedesetih godina popularni magazin “Galaksija”, pojavila se ideja o praktičnoj Radio Astronomiji. Mnogobrojni novinski članci, naučno-popularne knjige, nezaboravni filmovi su samo delimično obrađivali ovu oblast, a srž je uvek ostajala negde po strani. Vremenom se ojača, nabavlja literatura i sa velikom pažnjom prepušta avanturi slušanja elektromagnetnih talasa.  

 Kliknite na ilustraciju  
slika_1.jpg (57283 bytes)

Svakoga dana Radio Astronomija donese nešto novo i ostavlja nas bez daha, očekujući ono što svi sa krišom priželjkuju “WOW” signal. Mnogo je teorija koje potvrđuju ili negiraju postojanje Vanzemaljskog razuma ali nije na nama da o tome komentarišemo.Ostaje nam samo da čitamo popularne knjige i gledamo zanimljive filmove iz Hollywood produkcije. 

Početak…..

Odlučilo sam se za dipol antenu popularno zvanu Kosa antena. Zašto baš nju?

Potrebna mi je bila dobra prijemna antena, mogao sam da biram tro-elementi bim Hy-gain koji je rezonantan na 21 Mhz ali sam bio udaljen ceo 1 Mhz od željene frekvencije. Antena bez premca sa pojačanjem od 8 dB u ovom slučaju, neupotrebljiva.Odluka je pala, kosi dipol rezonantan na 20 Mhz. 

Kosa antena (kosi dipol) sastoji se od provodnika dužine od 8 do 20 metara postavljenog pod uglom prema horizontu. Njegov udaljeni kraj od predajnika se učvršćuje na stub ili druge objekte na visini od 6 do 8 m. 

Inače možda najbolja “low cost” antena bila bi horizontalni dipol koji se primenjuje na srednjim i kratkim talasima. Dipol bi tebalo biti smešten na visini od 2-3 m. 

Kosa antena je do sada imala neviđene rezultate u oblasti radio-amaterizma ali radio astronomija je nešto sasvim drugo. Strah je bio očigledan u pogledu prijema, s obzirom da  je u pitanju stambeno neselje, a sama frekvencija od 20.1 Mhz  već dovoljno eksploatisana. Smetnje od radio-amatera, elektromagnetnog smeća koje čovek proizvodi prevelika je, ali nisam odustajao.

Trenutak istine…. 

Uređaj podešen na 20.1 Mhz, preselektor podešen na 20 Mhz, fino podešavanje frekvencije takođe uspešno. Stavljam šlušalice, pojačavam, signal ne preterano jak ali dovoljan da prepoznam Sunce. Šum Sunca je očigledan i neverovatno čist, bez smetnji ostajem na trenutak zatečen i osluškujem našu zvezdu. Fin šum bez  većih skokova koje mogu da primetim slušajući.

Sledeći korak….. 

Nakon testiranja antene, radio prijemnika Yaesu FRG-7000, slušanje signala, usledila je i njegova obrada. Brzo sam pronašao konektore, izmerio kabl, zalemio konektore, povezao stanicu i računar preko zvučne kartice. Signal Sunca i dalje ne promenjen, čujem smetnje ali ništa strašno, nastavljam dalje.

Čuveni program “Radio-SkyPipe” poznat kod radio-astronoma je na visini zadatka. Počela je obrada signala, prijem je izvanredan ostajem bez daha kako se signal fino i lagano obrađuje čak i najfinije promene na Suncu vidim i čujem.

Zadovoljan kako sve radi, postavljam sebi sledeći zadatak. Snimanje Sunčevog zračenja određeni period i analiza primljenih signala.

Svi zainteresovani za ovu oblast, koji žele da se upoznaju, komentarišu, razgovaraju, mogu slobodno da me kontaktiraju  putem e-mail-a bvaricak@gmail.com

Sve najbolje,

(02.03.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index

 

Instrumenti