Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Instrumenti
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
NSPoint

 
instrumenti

STABILIZATOR ZA DVOGLED

 
Siniša Lavrnja
vandergraaf@sympatico.ca

Osmatrači dvogledom koji ne mogu da izdvoje 1.000 dolara za "Canon Image Stabilizator" dvogled, uz malo vremena i volje i nekoliko drvenih letvi mogu da nečine stabilan, a skoro besplatan lični "image stabilizator".

Položaj dvogleda na ramu.
Veća fotografija 47 Kb

Pogledajte ove fotografije, one jasno govore o ideji i konstrukciji takvog stabilizatora. Na prvi pogled dizajn izgleda možda previše prost, ali začudjuje koliko drvena naprava zapravo stabilizuje dvogled. Glavni trik stabilizatora je u njegovoj dužini. Autor ovog rešenja tvrdi da dužina od 1,5 metara najviše zadovoljava, kako stabinošću tako i pogodnošću za transport. Naravno, što je ram duži, dvogled je stabilniji, ali previše dugačak ram bi mogao da bude problem pri transportu, kao i utovaru u automobil. Drugi važan detalj je pažljivo balansiranje dvogleda na ramu.

Stabilizator.
Veća fotografija 62 Kb

Mesto na početku rama gde će biti postavljen dvogled mora da se precizno izmeri, a zadnje poprečno parče drveta, koje spaja dve letve, treba da bude od teže vrste drveta od onog od kojeg je načinjen sam ram. Ovo zbog toga što to parče drveta treba da služi i kao konrabalans samom dvogledu na početku rama.

Potrebno je prvo postaviti drvo-kontrateg na kraju rama, a tek onda dvogled na poprečnom parčetu drveta, koje zatim treba pomerati gore-dole niz ram koji se nalazi na ramenima osmatrača, sve dok se ne pronađe pozicija na ramu gde će dvogled biti perfektno balasiran sa kontrategom. Kontrabalans ipak treba vrlo malo da preteže dvogled, jer se time dobija bolje upravljanje celim sistemom. Tek potom treba učvrstiti šrafovima poprečni nosač dvogleda.

Vertikalno parče letve koje određuje visinu dvogleda treba podesiti tako da okulari dvogleda budu na ugodnoj visini u odnosu na oči osmatrača.

Oni koji su koristili ovo rešenje tvrde da je "stabilizator" toliko dobar, funkcionalan i efikasan da omogućava da se dvogledom 10 x 50 vide i objekte koji su prethodno bili nedostupni, na primer galaksije M 81 i M 82, i Saturnov mesec Titan itd.
Takođe na stotine detalja na Mesecu, prethodno klasificiranih kao "teleskopski" postaju vidljivi.

Testiranje je pokazalo da se sa dvogledom na ovom stabilizatoru, mogu videti objekti za 0,5 magnitude bleđi u odnosu na isti dvogled koji se drži u rukama, što znači da se praktično udvostručuje broj svake vrste astronomskih objekata dostupnih za osmatranje.

Ipak, i ovo rešenje se da poboljšati. Naime sa ovim ramom još uvek postoji blago talasanje objekta koji se posmatra kroz dvogled čak i sa ramom dugačkim skoro 2,5 metra. Zato je veoma korisno da se nešto čvrsto nalazi iza vas, i da se zadnjim delom rama blago dotakne taj čvrsti objekat, na primer zid. Postoji možda bolja mogućnost, a to je da jednostavno zabodete metalna cev u zemlju. Zatim se pažljivo krećete unazad sve dok se zadnjim delom rama ne dotaknete cev. To će doprineti izuzetnoj mirnoći dvogleda i objekta koji se kroz njega posmatra.

Opis prema S&T. Fotografije: S&T

(15.09.2005.)


Komentar?
Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh

 

 

Instrumenti - nekoliko saveta i trikova kako da učinite posmatranje ugodinijm.

 

Instrumenti - gnomon, dvogled, teleskop, kratka istorija teleskopa i priča našeg poznatog a.amatera o tome kako je napravio sebi teleskop....