am@astronomija.co.yu

 

 Instrumenti
 
NSPoint
 

Sadržaj AM

 
instrumetni
SUPERTELESKOPI SVEMIRSKE GENERACIJE
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

U trenucima kada Hubble-ov svemirski teleskop broji vjerojatno posljednje mjesece (bude li sreće raditi će još koju godinu) svojeg radnog vijeka, u NASA-i uveliko razmišljaju o njegovim dostojnim zamjenicima, ne samo u zemljinoj orbiti ili svemiru već i na najpogodnijoj lokaciji za astronomiju – na Mjesecu.

James Webb Space Telescope

James Webb Space Telescope (JWST) sa višezrcalnim ekvivalentom klasičnog 6,5 m zrcala planiran je za lansiranje 2011. godine, on će boraviti u L2 točci (Langrangeova točka), gotovo dva milijuna kilometara daleko od Zemlje, na mjestu gdje se Zemljina i Sunčeva gravitacija «poništavaju».

Izvan dosega ljudskih servisnih misija, ovaj će teleskop bar jedno desetljeće na Zemlju slati nevjerojatne snimke dalekih galaktika, moguće da ćemo po prvi puta imati aparat čije su mogućnosti «gledanja» veće od našeg svemira!

U vrijeme kada ovaj teleskop bude pred mirovinom, mogao bi ga naslijediti fantastičan 100 metarski teleskop na jednom od Mjesečevih polova. Postojana temperatura, odsustvo atmosfere i bilo kakovih vrsta zagađenja i agenasa, bogatstvo kemijskih spojeva, dostupnost solarne energije, znatno manja gravitacija i nove tehnologije, omogućiti će izgradnju takozvanih zrcala od tekućeg metala promjera stotinjak metara.
Limit takovih instrumenata sada je još uvijek u domeni znanstvene fantastike, tko zna kakove će nam tajne otkriti gigant na Mjesecu.


Veća 90 Kb

  Teleskop na Mesecu kako ga zamišlja umetnik

No, sigurno je jedno, za takav poduhvat nužno je da Zemljani ponovo odu i (ovaj puta) ostanu na Mjesecu!

(17.03.2005.)

vrh