Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 

Sadržaj AM

 
nebo
Zvijezdano nebo Novogodišnje noći
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Novogodišnje nebo

Silni su novci uloženi u raznorazne dekoracije proslave Novogodišnje noći, silni će novci "napustiti" mnogobrojne novčanike i kreditne kartice za odlazak na egzotična mjesta kako bi Nova godina bila posebna, no najljepšu Novogodišnju noć daruje nam samo nebo – samo za naše oči i potpuno besplatno nekoliko planeta i Mjesec igraju posebni Novogodišnji nebeski igrokaz.

Već večeras imati ćemo priliku vidjeti mlad Mjesec, nisko nad zapadnim horizontom. Tanki Mjesečev srp zabrazditi će tamnocrvenim nebom nakon Sunčeva zalaska..

Na Silvestrovo, nedugo nakon zalaska Sunca započinje prava Novogodišnja nebeska predstava. Nisko nad zapadnim horizontom veoma blizu jedno drugome nalaze se sjajni Jupiter i tek nešto manje sjajni Merkur. Dvadesetak stupnjeva poviše njih prema jugozapadu bliještati će planet Venera i Mjesec.

Nešto ispod njih nalazi se planet Neptun, a poviše planet Uran, no njih je moguće vidjeti tek uz pomoć dalekozora i detaljnije zvjezdane karte.

Provirimo li prema zvijezdama oko ponoći, na istoku će se pojaviti Saturn. Ipak "Gospodar prstenova" u novu godinu ulazi bez svojih estetskih dodataka. Naime nagib prstenova se mijenja tijekom godina a sada se oni nalaze u ravnini gledanja opažača s Zemlje te se čini da su – isčezli!

Još kasnije tijekom noći, mir među zvijezdama mogao bi prodrmati poneki brzi meteor iz porodice Quadrantida. maksimum aktivnosti ovog meteorskog potoka valja očekivati 02. i 03. siječnja, te bi pristalice ponovljenog dočeka Nove godine mogli uživati u besplatnom vatrometu.

Uspijete li sačuvati mrvicu slobodnog vremena i uma u ova teška vremena, obvezno odvojite bar nekoliko trenutaka da budete sami pod zvijezdama i pred svojom dušom...Poželite nešto za sebe i bližnje. I ne zaboravite - nebo će uvjek biti uz Vas.

(30.12.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa