AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

Pocetak
21. veka

 

Sadržaj AM

        

 

Pocetak 21. veka

Nikola Božić
bozicn@gmail.com
http://www.nikolabozic.info

            Kraj 1999. godine je obelezen velikim pripremama i u svetu i kod nas za “ulazak” u 21. vek i treci milenijum. O tome su pisale novine, prenosile radio i TV stanice. U svim vecim svetskim metropolama, pa i u Beogradu, su izgradjeni casovnici koji pokazuju koliko je ostalo do 1. januara 2000. godine kada navodno pocinje novi vek. Skoro svi su se ukljucili u euforiju doceka novog milenijuma.

            Medjutim, nauka kaze drugacije. Astronomija i hronologija kazu da 21. vek i treci milenijum pocinju 1. januara 2001. godine u 00:00 casova. Da vidimo sta se u stvari desava.

            Svi smo u skoli ucili da se celokupna ljudska istorija deli na dva velika perioda: pre nove ere (godine se obelezavaju sa negativnim predznakom) i nova era (godine su pozitivne). Krenimo od 3 godine p.n.e. (ili -3 godine), za njom sledi 2 g.p.n.e. (-2godina), pa 1 g.p.n.e (-1 godina). Prva godina pre nove ere se zavrsava u 24:00 casa 31. decembra –1. godine. Nakon ovog trenutka nastupa 1. januar prve godine nove ere (+1 godina). Dakle u brojanju godina ne postoji nulta godina.

            Nastupanjem 1. janura 1. godine pocinje 1. vek nove ere. Posto je vek vremenski period od sto godina, tek po isteku celih sto godina moze zapoceti sledeci vek. 31. decembra 1. godine u ponoc prosla je cela godina prvog veka. U ponoc 31. decembra 2. godine proslo je pune dve godine prvog veka. Prema tome u ponoc 31. decembra 99. godine proslo je punih 99. godina 1. veka. Sto znaci da vremenski period od 1. januara do 31. decembra 100. godine pripada takodje 1. veku, tj. 2. vek pocinje 1. januara 101. godine.

            Treci vek nove ere prema prethodnim proracunima pocinje 1. januara 201. godine… Znaci da deveti vek pocinje 1. janura 801. godine, a deseti 1. januara 901. godine. Deseti vek se zavrsava kada prodje ceo interval od 100. godina sto znaci da ce se deseti vek (ili prvi milenijum) zavrsiti 31. decembra 1000. godine.

Po ovoj semi se vidi da se 20. veki zavrsava kada prodje cela 2000. godina (a ne kada ona nastupi), tj. 1. janura 2001. godine. Tada ujedno pocinje i treci milenijum.

Ovo odredjivanje pocetka veka se moze objasniti i dekadnim sistemom koji covek koristi. Brojanje se uvek pocinje od jedan, pa prema tome prva destetica se zavrsava brojem 10, a druga pocinje brojem 11. Prva stotina se zavrsava brojem 100, a druga pocinje brojem 101.

 

Postoji vise razloga koji su naveli ljude da donesu pogresan zakljucak o pocetku novog veka i milenijuma. Ako zanemarimo onaj osnovni, a to je neznanje, tu ih ima jos nekoliko. Pre svega tokom 2000. godine ce se sirom hriscanskog sveta obelezavati jubilej Isusovog rodjenja (iako istoriske cinjenice ukazuju na to da je on ustvari rodjen tridesetak godina pre nego sto se u stvari misli*). Ta velika slavlja koja se spremaju i svecano raspolozenje sirom sveta gde se nalaze hriscani navelo je mnoge da proglase 2000. godinu kao prvu godinu 21. veka. Medjutim, kao sto smo pokazali nije tako. Tek na Bozic 2000. godine navrsice se puna dva milenijuma od Isusovog Biblijskog rodjenja, tako da ce tek posle ovog praznika poceti da tece 2001. godina posle njegovog rodjenja, odnosno pocece 21.vek.

Jedan od veoma krupnih razloga za ovu zabludu je i tehnicke prirode. Naime u svetu informatike postoji “problem 2000”. On je nastao kao posledica potrebe za ustedom memorije u prvim godinama razvoja racunarstva. Zato je tada odluceno da se datumi na racunarima beleze sa godinom koja je predstavljena sa dve zadnje cifre, dok se za prve dve podrazumevalo da su ”19”. Racunari koji jos imaju stare softverske ili hradverske komponente ce promenu datuma sa 31.12.99. na 01.01.00. protumaciti kao 1.1.1900. pa zbog toga moze doci do velikih problema. Zbog toga je kraj devedesetih obelezen velikom kampanjom za resavanje ovog problema. Zato mnogi u svetu informatike i racunarstava smatraju da u tehnickom smislu do pocetka novog veka dolazi nastupanjem 2000. godine.

I jos jedan razlog zasto ljudi imaju pogresnu informaciju o pocetku novog milenijuma jeste cisto numeroloske prirode. Naime prelaskom iz 1999. u 2000. godinu dolazi do promene svih cifara godine. Promena prve cifre sa 1 na 2, mnoge ljude navodi na zakljucak da to znaci i prelazak u novi milenijum.

Na kraju treba spomenuti i finansijske razloge, koji po svome znacaju sigurno nisu na poslednjem mestu po vaznosti. Turisticke agencije sirom sveta se utrkuju koja ce bolji i zanimljiviji aranzman da napravi za docek novog milenijuma. Jedna ostrvska zemlja je cak promenila i granice vremenske zone u svojoj okolini da bi ona bila ta koja ce prva docekati pocetak 21. veka. U pitanju je obrt velike kolicine novca, takoda i ako se zna da to nije pravi pocetak milenijuma to se precutkuje da bi se sto vise zaradilo. Verovatno ce se i za docek 2001. godine praviti ista reklama uz objasnjenje kada ustvari pocinje 21. vek i treci milenijum. Zasto da se ne zaradi duplo vise para ako se to vec moze?


* Po Britanici Isus je rodjen sest goina p.n.e.