am@astronomija.co.yu

 

 
 Kalendar
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

dani
Astrolilili
 

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

Petak, 1. april, je obilovao novostima i astronomskim događajima. Međutim, taj dan je i svetski dan šale te je teško bilo razaznati šta je istinita a šta lažna vest.

Svakako najvažniji događaj koji će ući u istoriju je objavljivanje (od strane Space.com-a) prve fotografije vansolarne planete. Ovo je toliko neverovatno da su mnogi pomislili da je šala. Space.com je napisao ozbiljan tekst koji su preneli CNN i MSNBC u potpunosti a svi ostali ignorisali. Dva dana posle 1. aprila i dalje se ne zna (zvanično) da li je to bila šala ili ne.

GQ Lupi (A) i planeta (B) uslikane velikim evropskim teleskopima u Čileu. Na sajtovima ESA i NASA ni reči o ovom istorijskom otkriću.

Fantastičan APOD (Astronomy Picture of the Day) je 1. april iskoristio za šalu, mada već viđenu. Čuvena slika čaše vode na Mars čokoladici i naslov: Voda na Marsu! :)

Adresa sajta je http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ 

U petak su se našalili i članovi tima koji rukovodi kamerom na Kasiniju. Objavili su donju sliku pod nazivom: Ekskluzivno: Život na Titanu?

Slike je načinio Hajgens sa površine Titana. Mali beli crv privučen toplotom sonde vidljiv je na svakoj fotografiji ali uvek na drugom mestu.

Bizarnu vest, ali fantastično odrađenu imalo je i Internet izdanje magazina Nature. U članku se iznose činjenice koje ukazuju da su bakterije (dospele na Mesec zahvaljujući astronautima koji su se spustili u Apolo misiji) erodirale veći deo lunarne površine. Najgore je prošao Tycho krater. :)

Kompletan tekst pogledajte na stranici: http://www.nature.com/news/2005/050328/full/050328-10.html

A autor ovog teksta u AM takođe nije mogao da odoli prvom aprilu i prosledio je vest o "odlaganju sudara sa kometom". Inače, ova misija će podrobno biti opisana u novim brojevima Astronomije. Nažalost, veći deo te vesti je istinit. Kamera šalje zamućene slike. Nadamo se da će problem biti uskoro otklonjen.

I za kraj, ono što smo čekali gotovo čitav vek. Svemirski teleskop Habl je napravio prvu detaljnu sliku crne rupe u centru Mlečnog puta i to u fantastičnoj rezoluciji.

Crna rupa u do sada neviđenim detaljima. Rezolucija je 20 km po pikselu a
veću sliku možete preuzeti ovde (92 MB).

Do sledećeg aprila.. pogled gore i uživajte u astronomiji.

(01.04.2005.)

vrh