AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

Softver, knjige

 

 

 

Sadržaj AM

          
knjige

Vilijam Dz. Kaufman III
CRNE RUPE i ZAKRIVLJENO PROSTOR-VREME
 
Naslov originala
William J. Kaufmann III
BLACK HOLES AND WARPED SPACETiME
 
Preveo dr Milan Ciric
Klub NT, 1997
Biblioteka “Popularna Nauka”(knjiga 9)
 
Predgovor autora
 
            Crna rupa je jedna od najfantasticnijih stvari koje je ikada predskazala moderna nauka. To je mesto gde je gravitacija tako jaka da iz njega nista, cak ni svetlost, ne moze izaci. To je mesto gde je gravitacija tako jaka da se struktura prostora i vremena cepa i u njoj nastaje jedna rupa. Oko ove zjapece provalije nalazi se “horizont” u geometriji prostora, gde vreme miruje. A unutar ove rupe, s druge strane ovog horizonta, zamenjuju se pravci prostora i vremena.
            Postoje rupe, crvotocine, koje vode do drugih vasiona, vremenski tuneli i vremenske masine kojima cete stici na polazno mesto pre nego sto ste odatle posli. Postoji antigravitacija sa druge strane centra rupe. A oko rupe postoje predeli u kojima se morate kretati brzinom svetlosti da bi ste ostali na istom mestu.
            Mi zaista nalazimo te stvari na nebu, ma koliko one bile neverovatne. Mi ih nalazimo kao mrtve masivne zvezde. isto tako, nalazimo ih u centrima galaksija koje eksplodiraju:Ogromne crne rupe koje sadrze milijarde potpuno kolapsiranih sunaca.

Dve strane iz knjige

            I, pa sto je najcudnije od svega, nase razumevanje radjanja vasione navodi nas da verujemo da se u prvih nekoliko milisekundi posle Velikog praska stvorilo mnostvo sicusnih crnih rupa. Za razliku od njihovih ogromnih i super-ogromnih rodjaka, ove sicusne crne rupe isparavaju i eksplodiraju izbacujuci nasumice cestice i radijaciju.
            Tokom dvadesetih godina ovog veka naucnici su konacno otkrili kako se u centru Sunca stvara energija. Konacno su mogli da odgovore na detinjasto pitanje “Zasto Sunce sija?” koristeci pojmove termonuklearnih reakcija. Na konferenciji na kojoj su opisivani ovi nuklearni procesi, cuvenom naucniku postavljeno je pitanje da li ce covecanstvo moci osloboditi ili koristiti energiju jezgra na Zemlji. ”Ocigledno, nikada!” bio je odgovor. Takve mogucnosti bile su ostavljene carstvu naucne fantastike. Ali ne zadugo.
            U razvijenom tehnoloskom drustvu, bitno je da je gradjanstvo svesno napredaka na granicama nauke. To pre svega vazi za demokratske zemlje gde narod bira svoju vlast. Mada su mnoge teme iz fizike crnih rupa jos uvek u carstvu naucne fantastike, mozda one tamo nece jos dugo ostati.
            Poznavanje vasione daje uzasnu moc. Razumeti tajne atoma i galaksije znaci postati slican bogovima. A mi letimo na Mesec, palimo zvezdane vatre, i jednog dana mozda cemo istrazivati crne rupe. Da li cemo te sposobnosti koristiti za dobrobit covecanstva ili za pustosenje nase planete, u potpunosti je stver naseg slobodnog izbora. Duboki zakoni prirode nisu zli. Samo su nase namere i motivacije ponekad zlonamerne. Otuda je toliko znacajno imati obavestenu javnost. Samo sa prosvetljenim birackim telom ima cemo sansu za donosenje inteligentnih odluka.
 
            Avgust 1979. Vilijam Dz. Kaufman III
 
Beleska o autoru
 
            VILIJAM DZEJ KAUFMAN III, priznat je po svom neobicnom umecu koje predstavljea kombinaciju naucnika, pisca i predavaca.
            Ima zvanje doktora nauka u astro fizici koje je stekao na univerzitetu u Indijani i radio kao redovni profesor fizike na Drzavnom univerzitetu u San Dijegu.
            Autor je veceg broja knjiga iz oblasti astronomije, kosmologije i relativiteta, a takodje je radio kao direktor Grifit opservatorije u Los Andjelesu i kao saradnik na istrazivanju misije Vikinga na Marsu.
            Njegova pristupacna predavanja namenjena najsiroj publici karakterisu ista jasnost izlaganja i zarazni entuzijazam koji nalazimo u knjizi “Crne rupe i zakrivljeno prostor-vreme”.

SADRZAJ:

 • Evolucija zvezda
 • Smrt zvezda i beli patuljci
 • Supernove i neutronske zvezde
 • Znacenje zakrivljenog prostor-vremena
 • Struktura crne rupe
 • Egzoticna svojstva crnih rupa
 • Potraga za crnim rupama
 • istrazivanje kosmosa
 • Kvazari i supermasivne crne rupe
 • Kosmologija i konacna crna rupa
 • Prvobitne crne rupe

septembar 2000.

Zelic Aleksandar