Knjige

 

NSPoint - sponzor Astronomskog magazina

 

 

 

Slavko Stojanov
slavko@astronomija.co.yu

knjige

Žil Vern

Putovanje na Mesec

Francuski: De la Terre à la Lune, engleski: From the Earth to the Moon. Roman je objavljen 1865. godine   

Žil Vern pisac, vizionar, rodonačelnik moderne naučne fantastike. Njegovi romani su potsticali maštu čitalaca širom sveta, bilo da se radnja odvijala u nekom zabitom kutku Afrike ili na putu ka Mesecu.

Pred vama su ilustracije prvog izdanja "Put na Mesec" koje se pojavilo pre više od sto godina u okviru izdavačke kuće J.Hetzel & Cio iz Pariza.

Kliknite na ilustraciju    
Put_na_Mesec.jpg (349328 bytes) Put_na_Mesec2.jpg (320703 bytes)
Ilustracije iz knjige  

Barbiken i clanovi Gan kluba su došli na ideju da ispale projektil iz džinovskog topa Kolumbija u pravcu Meseca. Uz tipičnu američku poslovnost ide i praktična strana ovog poduhvata: ubuduće bi za projektil bili okačeni "vagoni" prepuni turista željnih da provedu vikend na Mesecu! Vizija Žila Verna bi mogla da bude ostvarena u drugoj polovini ovog veka.

 Kliknite na ilustraciju   
Jules_Verne.jpg (13576 bytes)
Žil Vern Potpis Žila Verna

 

O romanu Putovanje na Mesec

Laka, šaljiva fantazija o tri imućna čoveka koji nakon američkog građanskog rata grade ogroman topovski projektil kojim se lansiraju na Mesec. Deo priče koji govori o projektilu i letu do Meseca zasnovan je na dobrim proračunima i, za ono vreme, pouzdanim podacima. Kasnije će se pokazati da su neke činjenice iz ovog romana neobično slične sa programom Apolo.

- Vernov projektil u romanu se zove Columbiad, a komandni modul Aplola 11 Columbia.
- Posada u obe letelice je tročlana.
- Dimenzije projektila su veoma bliske dimenzijama Apolovog modula.
- Vernovo putovanje počinje na Floridi, baš kao i misije Apola. Uz ovo treba napomenuti da je izgleda i Vernu bilo poznato da je mnogo lakše i jeftinije lansirati letelicu sa Zemljinog ekvatora (ili bar što bliže njemu) nego sa većih geografskih širina – a za to je Florida idealno mesto u SAD.

Ono što je međutim sasvim nerealno u poduhvatu izbacivanja posade u topovskom projektilu je ogromna početna brzina potrebna za takav let da bi se letelica oslobodila Zemljine gravitacije. Tu brzinu ljudska posada ne bi mogla da preživi.

Ovaj roman je ostavio vidnog traga u kasnijoj literaturi i filmu. Vernova priča je inspirisala prvi SF film, Putovanje do Meseca (A Trip to the Moon), koji je snimljen 1902. u režiji slavnog Žorža Melijesa. Pola veka kasnije, 1958. snimljen je drugi film: Od Zemlje do Meseca (From the Earth to the Moon). Zatim su sledile i neke TV adaptacije itd.

 

(14.01.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Veliki pisci naučne fantastike - Žil Vern