Astronomski magazin - H O M E

am@astronomija.co.yu

 

   

sf

 

Knjige

NSPoint - sponzor Astronomskog magazina

 

 

fwbruar 2003

 

 

Ilija Bakić bakic@astronomija.co.yu

DOMAĆA NAUČNA FANTASTIKA

 

Košmari (naše?) budućnosti

Slobodan Vukanović: DEVET AJKULA U MONTENEGRO GRADU; Narodna biblioteka “Radoslav LJumović, Podgorica 2001.

Slobodan Vukanović (1944) gotovo tri decenije istrajni je pisac naučne fantastike i u onim formama koje su manje uobičajene za ovaj žanr. Ovo se, pre svega, odnosi na poeziju; Vukanović je autor nekoliko zbirki naučnofantastičnih pesama a u zbirke “glavnotokovske” poezije redovno je unosio cikluse ove tematike. Vukanović je, takođe, i pisac dečje ili omladinske naučne fantastike koja je, istina, bila prisutna na ovdašnjoj književnoj sceni (u delima Dušice Lukić, Dušana Belče ili Čede Vukovića) ali je to, svakako, bilo nedovoljno a poslednjih godina aktvih knjiga gotovo da i nema. “Devet ajkula u Montenegro gradu” je u tom smislu dobrodošlo osveženje.

Knjiga je sastavljena iz tri celine i otvaraju je kratke priče okupljene pod naslovim “U dolini jelena”. NJihova tematika je tipično naučnofantastična i kreće se po košmarnoj budućnosti ljudske vrste, prepunoj tehnoloških novotarija, robota, svemirskih putnika i ratova, terorizma, ekoloških katastrofa, emotivne i intelektualne ispraznosti. U dvema pričama ’junaci’ su žitelji Montenegro grada (inače čestog motiva i u Vukanovićevoj poeziji); oni i dalje pokušavaju da, nespretno, nepripremljeno, idolopoklonstvom opterećeno, šarlatanski pomodno, nađu svoje mesto u haosu tadašnje stvarnosti što rezultira gorko smešnim (ne)zgodama. Pisac uspeva da bude, iako često barata žanrovskim šablonima, jezgrovit i podsticajno ciničan. U segmentu “Princezo, je li tvoja elektronika u redu?” sabrano je pet pozorišnih igrokaza od kojih su tri u “vodama” budućnosti a preostali u epskoj prošlosti. Autor oživljava susrete dece iz vremena koje dolazi sa zapostavljenom prirodom, delimično zaboravljenom prošlošću i zbunjujućim ustrojstvom njihove svakodnevice, otkrivajući šta je se izgubljeno ili izvitopereno od prvobitnih vrednosti. Istorijske izlete odlikuje veselo sagledavanje muka Marka Kraljevića, Britke Sablje, Konja Jabučila i Štita. Ciklus pesama “Čarobnjak” zatvara knjigu donoseći nekoliko naučnofantastičnih prizora mada je prvenstvo okrenut čudnovatom šarenilu današnjeg sveta koga mlada bića spoznaju, mada taj napor, ponekad, ume da donese potpuno neočekivane zaključke.

Slobodan Vukanović i ovom knjigom potvrđuje svoj jedinstveni položaj u ovdašnjoj (ma šta to značilo i gde bilo) savremenoj literaturi i istovremeno pokazuje i dokazuje da pred literaturom za mlade stoje široki,neistraženi prostori prepuni izazova na koje valja odgovoriti kako bi se otkrio duh vremena koja nam pristižu.

(april 2003.)

vrh strane


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |