Astronomski magazin - H O M E

am@astronomija.co.yu

 
 

sf

 

Knjige

NSPoint - sponzor Astronomskog magazina

 

 

Potražite u AM

 

 

Ilija Bakić bakic@astronomija.co.yu

VELIKI PISCI NAUČNE FANTASTIKE

 
Džoe Haldeman

Večiti ratovi za mir

Džoe Haldeman

Prvu naučno fantastičnu priču Džoe Haldeman (1943) objavio je 1969. godine, a u orbitu poznatih ušao je 1974. kada se pojavio njegov roman "Večiti rat". Priča o vojnicima nekog budućeg rata protiv vanzemaljaca, koji se odvija širom svemira i u raznim vremenskim periodima, prepuna robusne snage, cinična i opora, privukla je pažnju čitalaca i kritike. Stvaran na temelju Haldemanovih iskustava iz Vijetnama (o kojima je on napisao i knjigu sećanja), roman je udahnuo život u likove boraca koji, zbog vremenskih skokova, više nemaju nikoga bliskog osim saboraca, koji nemaju iluzija niti veruju velikim parolama; tako je ovaj roman direktna konfrontacija sa brojnim pričama koje glorifikuju borbu protiv drugačijih oblika života u i iz svemira.
Godine 1997. Haldeman je objavio roman "Večiti mir" koji, kako sam navodi, nije direktni nastavak njegovog prvog romana, ali se bavi problemima koji su iskrsli u periodu od 20-tak godina koje dela ove dve knjige. U "Večitom miru" priča se vraća na Zemlju, na rat koji Amerikanci, daljinski, putem robota, vode u Južnoj Americi i o borbi male grupe zaverenika da se sruši sistem totalne kontrole koji ima za cilj da ‘pacifizuje’ sve ljude sveta. I ovaj rat za mir odnosi žrtve i ograničava slobode pojedinaca; razrešenje tog, večitog, sukoba kontrole i slobode Haldeman je pokušao da nađe u romanu "Večito slobodan" (1999) koji je, za sada, poslednji u ovom serijalu.
Haldeman je autor još dva serijala: "Atar" (u saradnji sa Robertom Grahamom; seriju čine dva romana "Atarova osveta" i "Rat nerava", oba iz 1975) i "Svetovi" (povest o junakinji Morin O’Hara u svetu koji opstaje na ruševinama današnje civilizacije čine "Svetovi: roman iz bliske budućnosti", 1981, "Razdvojeni svetovi" 1983, i "Mnoštvo svetova i vremena" 1992) Haldeman je autor i dva romana iz serijala "Zvezdane staze" ("Planeta prosuđivanja" 1977. i "Svet bez kraja" 1979). Od desetak nezavisnih romana zapaženi su, pre svega, "Mostovi uma" (1976), izuzetan delo o istraživanju drugih svetova, pisano poletno i ubedljivo, sa mnoštvom žanrovskih inovacija i eksperimentalnih pripovedačkih postupaka, i "Hemingvejeva prevara" (1990), pripovest o putovanjima između paralelnih stvarnosti i istorija, nastala proširenjem istoimene novele.
Haldeman je kraću prozu sabrao u nekoliko zbirki: "Svi moji gresi zapamćeni" (1977), "Beskrajni snovi" (1978), "Nema mraka" (u saradnji sa svojim bratom DŽekom), "Petljanje sa budućnošću" (1985), "Vijetnam: i drugi tuđinski svetovi" (1993), "Ne tako slep" 1996.g. Dosadašnjim delima Haldeman je dokazao da je autor sposoban da inventivno sagleda duboke probleme i kontradiktornosti svetova koji se podižu na temeljima tzv doktrine ‘kraja istorije’ i postindustrijsko-civilnog društva Zapada, odnosno da, u knjigama koje su posegnule za daljom budućnošću, pronalazi ostatke bazične ljudskosti u junacima izgubljenim u čudesima i strahotama dubokog svemira.

(11.05.2005.)

vrh strane


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |