Astronomski magazin - H O M E

am@astronomija.co.yu

 

   

sf

 

Knjige

NSPoint - sponzor Astronomskog magazina

 

 

 

 

 

Ilija Bakić bakic@astronomija.co.yu

VELIKI PISCI NAUČNE FANTASTIKE

 
Frenk Herbert

Tvorac čudesne Dine

Frenk Herbert

 

Frenk Herbert (1920-1986) primer je pisca koji se prepoznaje po jednom delu. U Herbertovom slučaju reč je i o njegovom životnom delu, sagi o peščanoj planeti Dini. Iako je objavljivao priče od 1952. godine, a 1956. je izašao i njegov prvi roman, Herbert će postati poznat i svetski slavan tek 1965. kada se pojavio roman «„Dina”». Seriju nastavlja roman «„Mesija Dine”» iz 1969. godine, a zatim su usledili «„Deca Dine»” (1976), «„Božanski car Dine»” (1981), „«Jeretici Dine”» (1984) i „«Kapitol Dine”» (1985). Herbert je, međutim, pored pomenutih, pisao i tzv. „nezavisne” romane i priče širokog raspona žanrovskih tema i zavidnog kvaliteta (kao što su «„Hajzembergove oči”» iz 1966, „«Zeleni mozak»” iz 1966, «„Tvorci nebesa” iz» 1968, «„Tvorci Boga”» iz 1970, „«Heistormova košnica” iz» 1972, „«Incident Isus” iz» 1979, „«Efekat Lazar” iz» 1983. godine), ali su svi ostajali u senci „Dine”, žanrovskog hita i klasika.

Priča o, u budućem vremenu i nekom drugom svemiru smeštenoj, peščanoj planeti nastanjenoj džinovskim crvima koji proizvode drogu „melanž” sposobnu da produžuje ljudski vek, oko koje se bore bogataške kuće, dok u pritajenosti slobodni pustinjski narod čeka dolazak svog mesije, svakom knjigom se usložnjavala i širila na naredna pokolenja i sledeće vekove. Superiorna tehnologija i nomadska skromnost, srednjevekovni feudalni ratovi laserima, zavere i protivzavere, moćna carstva i organizacije u senci koje hiljadama godina kroje i usmeravaju istoriju - spleteni su pod jarkim svetlom beskrajne pustinje da bi postali pozornica za tragedije porodice, ljubavne jade i stasavanje mesija, bića nadljudskih sposobnosti koje će razrušiti sve planove i izgraditi svet po svom nahođenju.

Učenja o tokovima istorije i propastima civilizacija, o tehnikama borbe pojedinca i grupa, o smislu življenja... obojena su egzotičnim arapskim misticizmom, dok su ekološki tokovi Dine besprekorno i nadahnuto opisani. Spoj akcije i „dubljih” sadržaja izuzetno je izbalansiran. Rečju, iako nedovršena, saga o peščanoj planeti vanredan je primer čistokrvnog naučno-fantastičnog dela, istovremeno zanimljivog, poletnog i intrigantnog. Čak i u segmentima sage koji su nedorečeni, sačuvana je atraktivnost i zavodljivost ideja o čudnovatom, izmaštanom svetu, koji trajno ostaje u sećanju čitalaca.

(januar 2004.)

vrh strane


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |