Astronomski magazin - H O M E

am@astronomija.co.yu

 

   

sf

 

Knjige

NSPoint - sponzor Astronomskog magazina

 

 

 

 

 

Ilija Bakić bakic@astronomija.co.yu

VELIKI PISCI NAUČNE FANTASTIKE

 

Robert Šekli

Specijalista za priče     

Robert Škeli

U svetove naučnofantastične literature Robert Šekli (1928) je ušao 1952. godine pričom “Završno ispitivanjelijeva karakter”» i njome odredio jednu od karakteristika celokupnog svog spisateljskog opusa. Naime, Šekli je najprepoznatljiviji i najuspešniji upravo u pričama. Čak i kada piše romane, oni su ili proširene-produžene priče (tako je priča “«Sedma žrtva”», iz prve Šeklije zbirke “«Nedirnuto ljudskim rukama»”, objavljene 1954, pretočena u roman “«Deseta žrtva” iz 1966, po kome je snimljen i film), ili su sastavljeni iz nekoliko samostalnih priča, manje-više labavo povezanih, kao u romanu “«Trampa svesti»” iz 1966. Sledeća Šekistika jeste da je ‘rođeni pripovedač’, što podrazumeva da bukvalno od svake ideje može da sačini priču. Ovu svoju sposobnost on je obilato koristio, mada rezultati nisu uvek bili zadovoljavajući.

No, u potpunosti osmišljenim i dorađenim pričama Šekli se predstavlja kao autor koji uspešno barata žanrovskom, naučnofantastičnom ikonografijom (bezbrojne varijante ljudskih društava budućnosti, na Zemlji i u svemiru, čudni vanzemaljci i njihovi svetovi i civilizacije, svemirske bitke i ratovi, prvi i ostali kontakti, podeljene ličnosti, čudesna nauka...), nalazeći neuobičajene uglove sagledavanja dešavanja, dodatno obojene specifičnom atmosferom i tonovima, u rasponu od čiste dosetke i humora do ironije, satire pa čak i sarkazma odnosno apsurda. U takvim delima karikiraju se obrasci žanra i antropocentričke predrasude odnosno sumnjivi sistemi vrednosti na kojima se zasniva ljudska svakodnevica danas i sutra.

Ma koliko bio seriozan u zahvatima, Šekli je veran svom stilu pisanja koji potencira lakoću i čitljivost što doprinosi njegovoj popularnosti; ali, iza najboljih priča čitaocu ostaje saznanje da se ne samo zabavio već i spoznao neke ne baš ugodne odgovore na pitanja sopstvene egzistencije. Šekli je svoje priče sabrao u nekoliko zbirki, od kojih su najpoznatije (pored pomenute prve) «“Građanin u svemiru” iz 1955, “«Hodočašće do Zemlje” iz 1957, «“Pojmovi: Neograničeno” iz 1960, «“Dućan beskraja” iz 1960, «“Krhotine svemira” iz 1964, “«Osećaš li nešto kad ovo radim?” iz 1971. Pored pomenutih Šekli je objavio i romane «“Isporučena besmrtnost»“ (1958), «“Civilizacijski status” (1960), «“Putovanje iza sutrašnjice»“ (1962), “«Mogućnosti»“ (1975), «„Podeljeni Krompton”» (1978). Dela s kraja 1970-tih i početka 1980-tih sadrže sve veći pomak ka čistoj književnoj fantastici kao literarnom polju koje je Šekliju, nakon što se uspešno iskušao u naučnofantastičnom žanru, nudilo nove izazove.

(decembar 2003.)

vrh strane


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |