Astronomski magazin - H O M E

am@astronomija.co.yu

 
 

sf

 

Knjige

NSPoint - sponzor Astronomskog magazina

 

 

Potražite u AM

 

 

Ilija Bakić bakic@astronomija.co.yu

VELIKI PISCI NAUČNE FANTASTIKE

 
Džek Vans
 

Graditelj fantazijskih svetova

Džek Vans

S

tari majstor naučne fantastike Džek Vans (1916) stasavao je u vremenima kada je tzv. ’palp naučna fantastika’ bila u punoj snazi. Priče je počeo da objavljuje 1945. godine; radilo se o standardnim avanturističkim jurnjavama širom svemira sa mnogo akcije, sa Magnusom Ridolfom, herojem bez straha i mane u glavnoj ulozi (ove priče sakupljene su u knjige koje su se pojavile 1966. i 1984). Prvi Vansov roman, "Umiruća Zemlja" iz 1950, donosi preokret kako u njegovoj karijeri tako i u samom žanru. Naime, Vans piše o Zemlji iz daleke budućnosti, u Sunčevom sistemu koji umire; u čudesnim okruženjima egzotični junaci prolaze kroz brojne avanture; naučna fantastika spojena je sa epskom fantastikom u celinu koja do tada nije viđena a čija će atraktivnost toliko zaokupiti pisca da postaje njegova trajna tema. Istovremeno, i ostali autori počeli su da slede primer i ispisuju dela koja spajaju žanrovska iskustva naučne i epske fantastike.
Vans će osnovnu liniju svog interesovanja nadograđivati sve dubljim i detaljnijim razvijanjima svetova koje je osmislio; često su zapleti njegovih knjiga zasnovani na antropološkim i folklornim karakteristikama i običajima na koje dograđuje psihologija pojedinih ličnosti. Uprkos složenosti priče, mnoštvu likova, potpuno nepoznatim ekološkim sistemima, odnosno drugačijim vrednosnim principima po kojima funkcioniše nepoznato društvo, Vans uspeva da uvuče čitaoce u zaplet, da ga učini verodostojnim i ubedljivim. Egzotičnost, ponekad i krajnje ekstravagantna, postaje razumljiva i prihvatljiva. Prozu krasi i lakoća pripovedanja, bogatstvo jezika i stila. Mada je pisao i naučno fantastične priče u okvirima sandardnih ikonografija, Vans je bio i ostao poznat i prepoznatljiv po specifičnom preplitanju žanrova.
Serija "Umiruća Zemlja" obuhvata pored prvog romana i dela: "Oči Nadsveta" (1966), "Kugelova saga" (1966), "Morin" (1968), "Sedamnaest devica" (1974), "Vreća puna snova" (1979), "Rialto čudesni" (1984), "Nasmejani mađioničar" (1997) i "Priče o umirućoj Zemlji" (2000). Vansov uobičajeni manir stvaranja jesu serije romana, što mu dozvoljava da početne ideje dograđuje novim detaljima; na taj se način razvijaju složeni svetovi nepoznatih kulturnih obrazaca u kojima se mogu prepoznati brojne aluzije na zemaljske primitivne kulture, istoriju srednjeg veka, mitologuju, filozofiju, alhemiju, poznata dela umetničke i žanrovske baštine.
Osnovni kvaliteti, začudnost mesta dešavanja i junaka (ljudi, humanoidnih rasa, zmajeva, odnosno drugih oblika života, među kojima ima i onih nastalih mehaničkim-artificijelnim putem), Vansovih dela sadržan je najčešće u prvim segmentima serijala, kada se postavljaju temelji vanzemaljskih civilizacija dok se u potonjim delima priča ponešto razvodnjava pa čak postaje i neubedljiva. Vansov dosadašnji opus obuhvata serijale: "Velika planeta" (dva romana), "Demonska princeza" (pet romana), "Tšai, planeta avantura" (četiri romana), "Durdane" (tri romana), "Alastor" (tri romana), "Gaeanov doseg" (dva romana), "Liones" (tri romana), "Kadvelove hronike" (dva romana), "Luke Kala" (dva romana od kojih je najnoviji "Lurulu" izašao 2004).
Od čak 30-tak romana, koji nisu svrstani u serijale, najpoznatiji su "Jezici Paoa" (1958) koji se bave problemima jezika i komunikacija među ljudima odnosno u kontaktu sa vanzemaljskim oblicima života. Vans je svoje priče sabrao u 15-tak knjiga; o njegovom delu je napisano nekoliko teorijskih knjiga među kojima je i trotomna enciklopedija! DŽek Vans ostaje zabeležen u istoriji naučne fantastike kao autor izuzetne imaginacije i sposobnosti da osmisli druge svetove i uverljivo ih i detaljno dočara.

(05.05.2005.)

vrh strane


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |