Astronomski magazin - H O M E

am@astronomija.co.yu

 

   

sf

 

Knjige

NSPoint - sponzor Astronomskog magazina

 

 

fwbruar 2003

 

 

Ilija Bakić bakic@astronomija.co.yu

VELIKI PISCI NAUČNE FANTASTIKE

 

Kurt Vonegat

Tralfamadorijanci - tako mu je to 

Kurt Vonegat

Sukob “ozbiljne” i žanrovske literature odvijao se kroz recepciju dela pojedinih autora, koji su pisali dela iz oba “zabrana” i bili prezreni od akademskih kritičara. Ovakav stav iskusio je Kurt Vonegat (1922) u vreme dok je bio mlad autor; nakon što je stekao ugled jednog od najboljih američkih pisaca druge polovine 20. veka, “oprošteno” mu je što ume da uplete i elemente fantastike u romane. Ipak, ni Vonegat (prozvan i “kosmičko apokaliptičnim piscem”) nije ostao dužan kritičarima izjavljujući da je uobičajeno mišljenje “ozbiljnih” kritičara da se ne može dobro pisati ako se zna kako funkcioniše frižider, i da mu ne bi smetalo što ga svrstavaju u naučno fantastičnu fioku “kad je kritičari ne bi tretirali kao pisoar”.

Godine 1952. objavio je prvi roman “Mehanički pijanino”, antiutopiju o kompjuterizovanom društvu i borbi protiv njega. Slede “Sirene sa Titana” (1959) u kojima se pojavljuju dežurni vanzemaljci Tralfamadorijanci a u punom zamahu je i posprdno-cinični ton, koji je Vonegatov zaštitni znak. Dve zbirke “Kanarinac u mačijoj kući” (1961) i “Dobrodošli u majmunsku kuću” (1968) obiluju vrcavim, višesmislenim pričama, pomerenih težišta i zapleta. Romani “Kolevka za macu” (1963) i “Galapagos” (1985) bave se propašću civilizacije od ruke ljudi.

“Klanica pet, ili dečiji krstaški rat” (1969) opisuje savezničko bombardovanje Drezdena, najpogubnije bombardovanje u II svetskom ratu, koje je Vonegat, kao zarobljenik preživeo, i putešestvije Bila Pilgrima, ljubitelja naučno fantastičnih romana Kilgora Trauta (još jednog redovnog Vonegatovog junaka; Filip Hoze Farmer čak je napisao jedan roman i potpisao ga Trautovim imenom), koga otimaju Tralfamadorijanci i izlažu kao atrakciju na svojoj planeti. Uz legendarnu uzrečicu: Tako mu je to, ovo delo fascinira osobenim gorkim humorom i iskošenim pogledom na bedu i radost ljudske sudbine.

“Hokus pokus” (1990) dešava se, nimalo patriotski, u haotičnoj Americi rasprodatoj Japancima. Zaveštajni Vonegatov roman (kako ga je sam odredio) “Vremetres” (1997) splet je više ključnih tema njegovog opusa, među kojima su i one naučno fantastičke sa Kilgorom Trautom u glavnoj ulozi. Vonegatov talenat nadmoćno je pobedio sve podele i podario čitaocima izvanredne knjige koje spadaju u vrhunce svekolike književnosti.

(novembar 2003.)

vrh strane


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |