Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Istorija
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
arheastronomija
Maklavun, hram boga "Poduzetničkog profita"
 
Korado  Korlević
korado@astro.hr
 

Danas, 14.06.2005. sam se s grupom učenika popeo na jedinstven prethistorijski objekt, Maklavun, stariji od oko 3500 godina, s orijentacijom dromosa prema zimskom solsticiju. Vjerojatno se radi o jedinstvenom "astronomskom" spomeniku na tlu Hrvatske.

Detalj sa veće slike
Grupa učenika O.Š. Buje i njihovi gosti u posjeti pretpovijesnom kultno-astronomskom lokalitetu Maklavun, kraj mjesta Šošići u centralnoj Istri. Radi se o nekom UNESCO međunarodnom projektu, i baš su imali što vidjeti kako se čuva baština. Sutra se očeku.

Na samoj lokaciji nšli smo da je bager bušač, iz kamenoloma, prešao preko vanjskog zida oko tog tholosa ta da je miniranje u blizini oštetilo unutarnji zid. Još nekoliko miniranja i prelaska bagera i te pretpovijesne zvjezdarnice više neće biti:
http://www.sci.hr/archeology/Maklavun/20050614_Maklavun_srusenzid.jpg 
Inače, postoji i apel na posebnim web stranicama u Engleskoj (UK), da se ta naša megalitska struktura zaštiti!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maklavun Tholos - 207 Meters altitude. Cairn like remains with Dromos entrance way and grave. Probably had a corbelled roof, like Newgrange, now lost. Site is seriously threatened by quarry systematically consuming the hill around it. This is creating cracks in the cliff, which could go any time, and which would completely destroy the site for ever. A rescue operation or preferably a halt to the quarrying are urgently required.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maklavun Tholos Maklavun is a unique but threatened bronze Age site near Porec, Croatia. A local quary is eating into the hill all around it and the rock is starting to crack. Something needs to be done to rescue this unique Croatian site.
http://www.megalithic.co.uk/article.php?sid=6335337&mode=thread&order=0&thold=0 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Evo i snimak na kojoj se vidi današnja lokacija tog prehistorijskog kultnog obijekta u odnosu na kamenolom:
http://www.sci.hr/archeology/Maklavun/20050614_Maklavun_tholos.jpg 

Tek toliko da vidimo što nam poduzetništvo i profit donose/odnose. Otvoriti frontu kopanja u dubinu u kamenolomu bi koštalo nekoliko tisuća eura, i to bi spasilo lokaciju. Riskirati da se ošteti taj jedinstveni tholos se ne plaća => Profit!
Pretpostavljam da se tako nešto ne bi moglo dešavati u nekoj civiliziranoj zemlji, a da prekršitelj ne izgubi licencu ili da se ili da se uredbom o prekršaju zatvori kamenolom.

Stari zračni snimak tholosa Maklavun, na kojoj se lijepo nazire kameni prsten s ulaznim dromosom koji je okrenut u pravcu zalaska Sunca za zimskog solsticija.

Prilikom razgovora s ravnateljom pulskog zavoda za zaštitu spomenika, on je najavio da će još danas poslati eksperte u očevid!

-------------
(03.03.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

AM SCG

 

 

vrh

 

MAKLAVUN
Foto zapis iz 2006.
(Igor Karasi)