Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Nauka
 

Sadržaj AM

 
tehnologije
ŠTA NAM SPREMA DARPA?
 

Vaši komentari

 Kliknite na ilustraciju  
Oliver Jovanović
oliver@astronomija.co.yu
 

Naravno i ne samo nama. Celom svetu, uključujući tu i potencijalno ,,nevaljale,, građane Sjedinjenih Država. DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) je agencija zadužena za razvoj ultra-naprednih tehnologija koje trenutno podsećaju na naučnu fantastiku, a većina toga biće svakako, najpre upotrebljena u ratne svrhe (verujem da je aluzija režisera filma ,,Terminator 3,, bila u vezi sa postojanjem i razvojnim programima ove visokosofisticirane agencije, posebno onaj deo koji se bavi nečim što liči na projekt MAV o kome ćemo pisati drugom prilikom).

Za početak evo jedne na prvi pogled bezopasne ,,igračke,, čija će zvanična svrha biti zaštita U.S. vojnika tokom operacija u ratnim zonama širom sveta (trenutno je to uzavrelo područje Iraka i Avganistana). Stvar se zove : ,,Radar Scope,, Moja generacija je obožavala stripove, a tamo ste mogli naći ,,izmišljotine,, poput ,,rentgenskih očiju,, koje vide kroz zid. Pa, sada svaki Američki marinac može biti taj super-junak. ,,Radar Scope,, je sprava koja bukvalno podseća na ,,džepni radar ,,On reaguje u takvom rasponu frekvencija da bez problema može da prenese vojniku odredjene obrise s druge strane zida. Takođe, reaguje na pokret (ne baš kao onaj detektor u filmu ,,Alien,, koji ,,Svemirskim marincima,, pokazuje približavanje tuđina ali ipak i ovako ,,primitivan,, verovatno omogućuje neku prednost a to je na bojištu, kada odlučuju sekunde - jako, jako bitno). Naprava prati fine promene Dopler-a i po rečima dr Edvarda Baranoskog jednog od učesnika DARPATech konferencije "…sada je moguće držati ,,Radar Scop,, do zida i otkriti u sekundi je li neko u sobi pored."

U daljem razvoju ,,Radar Scop,, može omogućiti korisniku i 3D ,,pogled,, na stvari skrivene iza više zidova, pa čak i pregled cele zgrade u zavisnosti od tipa uređaja koji nose vojnici, vozila, itd. Očigledno se radi o stvaranju prenosnih urbanih radarskih sistema koji će omogućiti izviđanje čitavih gradskih blokova. RF signale će odraziti i prelomiti svaka tavanica, svaki deo namještaja, vrata, prozori, električni vodovi, vodovodne instalacije itd. Dalji razvoj Detekcije pokreta je takođe na vrhu liste prioriteta i posebno se obraća pažnja i na trag staze pokreta. Uređaj ,,Radar Scop,, je inače veličine telefonske slušalice i težak oko pola kilograma. Troši AA baterije i otporan je na atmosferske prilike. Kuda sve razvoj ovakvih tehnologija vodi, i u kojoj meri sve to utiče ili će uticati i na elementarne ljudske slobode - otkrićemo u godinama koje su tek pred nama.

(29.11.2008.)


Komentari

18.12.2008.

Pa,nesto kao ,,Suvisni izvestaj,, sa Tomom Kruzom...

Andjelina Petrovic


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
   

 

CERN - TRAGANJE ZA BOZONOM

Doplerov efekat