Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Praksa
 

Sadržaj AM

 
događaji
PRVI VEŠTAČKI KORAK OSTVAREN JE U BEOGRADU !
 

Vaši komentari

"Radovi prof. Vukobratovića, tvorca dinamike antropomorfnih (humanoidnih) mehanizama i dinamičkog upravljanja dvonožnim robotima, presudno su uticali na razvoj robotike u Japanu, 70-tih godina" - napisao je Ićiro Kato, otac japanske robotike.
 
Oliver Jovanović
oliver@astronomija.co.yu
 
 
Godina 1969 ostaće upamćena u istoriji po prvom čovekovom koraku na Mesecu ali i po prvom veštačkom koraku čoveka, ostvarenom u okviru takozvane Beogradske škole robotike, u Centru za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin". Iza svega stajao je glavom i bradom akademik prof. Dr Miomir Vukobratović (rođen 1.10.1931. u mestu Botoš blizu Zrenjanina, Kraljevina Jugoslavija) sa grupom svojih saradnika. Oni su uspeli da urade nešto epohalno i to pre mnogih drugih, daleko opremljenijih labaratorija u svetu. Stvorili su te famozne 1969. godine, prvi aktivni egzoskelet!

Njih je vodila želja da pomognu, pre svega hendikepiranim osobama. Kao jedno od najvažnijih tehničkih izuma druge polovine 20. veka, danas se ovaj uređaj nalazi u Politehničkom muzeju u Moskvi, kao eksponat. Ekipa stručnjaka okupljenih oko Vukobratovića, realizovala je i prvu u svetu ortoičku ruku. Ali nisu na tome stali.

U istoriju robotike, za sva vremena, biće upisani zlatnim slovima i po jednom zakonu robotike. Čitaoci koji vole SF štivo svakako znaju čuvena tri zakona robotike (koji su još uvek stvar čiste fikcije) poznatog pisca Isaka Asimova, ali većina nije nikada čula za zakon nultog momenta (ili na engleskom - Zero moment point, skraćeno ZMP). Beogradska škola robotike je osmislila zakon koji se odnosi na kretanje humanoidnih robota, na vrlo delikatan i osetljiv problem njihove stabilnosti i ravnoteže. Svi savremeni humanoidni roboti kao naprimer, svima poznati japanski "Asimo", ali i uopšte roboti koji se kreću uz pomoć ekstremiteta, poput "Big dog" robota koga za potrebe američke vojske razvija "Darpa" kreću se zahvaljujući ZMP-a Beogradske škole robotike. Koliki je značaj ovog otkrića i koliko ga vrednuju u svetu (očigledno, daleko više nego kod nas) pokazuje i naziv jedne japanske kompanije za proizvodnju humanoidnih robota. Njen naziv je "ZMP Incorporation".

 Kliknite na ilustraciju  
Akademik_prof.dr_Miomir_Vukobratovic.jpg (19082 bytes)
Akademik prof.dr Miomir Vukobratović, otac Srpske ali i svetske humanoidne robotike
Akademik_Vukobratovic_za_svojim_radnim_stolom.jpg (105958 bytes)
Akademik Vukobratović za svojim radnim stolom.Slika na zidu pokazuje jedan od pronalazaka njegovog tima robotičara

 

Kliknite na ilustraciju    
Asimo.jpg (16495 bytes) Big_dog.jpg (84131 bytes)
Asimo Big-dog

(27.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Ilustracija_ZMP-a__1.gif (4632 bytes)
Ilustracija ZMP-a 1

Ilustracija ZMP-a 1
Egzo'skelet u službi fizički nemoćnih lica
Ilustracija ZMP 3