AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

 

Astronomi

 

Sadržaj AM

          

 

istorija

Nikola Bozić

KAKO JE IZRACUNAT PRECNIK ZEMLJE

   
Nikola Božić
bozicn@gmail.com
http://www.nikolabozic.info

Prvo precizno odredjivanje poluprecnika nase planete je izvrseno uz pomoc ljudskog koraka

Vecina ljudi smatra da je za precizno odredjivanje poluprecnika Zemlje neophodna skupa savremena oprema i koriscenje satelita. Medjutim, prvo precizno odredjivanje poluprecnika nase planete je izvrseno uz pomoc ljudskog koraka, i to jos u trecem veku pre nase ere. Ovo merenje je izvrsio gracki filozof Eratosten, i ono je predstavljalo znacajan pomak u razvoju astronomije.

Koriscena metoda se zasniva na geometriji. On je, naime, iskoristio cinjenicu da se u mestu Siena (danasnji Asuan) Sunce jednog podneva nalazi u zenitu (slika). To je znacilo da su na tom mestu suncevi zraci padali pod pravim uglom. Postoji prica da je ovakav polozaj Sunca utvrdjen na osnovu posmatranja iz dubokog bunara. U istom trenutklu Sunce je u Aleksandriji imalo zenitnu daljinu koja je iznosila q=7,2o. Veoma vazno u ovom proracunu je bilo da se ova dva mesta nalaze na jednom meridijanu. Zbog jednakosti (uglovi sa pralelnim kracima) ugao izmedju Siene i Aleksandrije je isto q. Eratosten je za rastojanje izmedju ova dva grada (l) iskoristio podatak koji je dobio Aleksandar Veliki uz pomoc “koracara” specijalnog roda u njegovoj vojsci (oni su uz pomoc svog koraka merili rastojanja). Iz proporcije je zatim izracunat poluprecnik Zemlje:

 q : l = 2p : 2Rp

             Odavde je dobijena vrednost od 6247 km, za poluprecnik Zemlje. Vrednost ekvatorskog poluprecnika zemlje izmerenog savremenim metoama iznosi 6378 km. Razlika izmedju ove dve vrednosti iznosi svega oko 2%.

vrh strane