am@astronomija.co.yu

 

Nebeski događaji

Godišnje
Efemeride
Faze Meseca
Sumraci
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

događaji
oktobar
Siniša Lavrnja
vandergraaf@sympatico.ca

DOGODILO SE U OKTOBRU

4. oktobar 1957.

LANSIRAN SPUTNJIK 1

Sputnjik 1 je bio prvi vestački satelit lansiran u svemir. Težio je 83.6kg. i orbitirao je oko Zemlje 96 minuta.
 

5. oktobar 1923.

EDWIN HUBBLE IDENTIFIKUJE CEFEIDE U M31, ANDROMEDINOJ GALAKSIJI
 
7. oktobar 1959.

LUNA 3 FOTOGRAFIŠE DALJU STRANU MESECA
 
8. oktobar 1873.

RODJEN EJNAR HERTZSPRUNG (1873-1967)

Danski astronom po kome je nazvan "Hercšprung-Russell dijagram".

Većinu svoje karijere je proveo u Leiden Opservatoriji gde je bio i direktor devet godina. Sakupljao je podatke o zvezdama, načinivsi preko milion fotografskih posmatranja binarnih zvezda. Utvrđivao je sjajnost, spektralni tip i kretanje hiljada zvezda u Plejadama. Najznačajniji rad mu je pronalazak dijagrama koji se zove po njemu i američkom naučniku Raselu koji je kasnije došao do sličnog dijagrama. Hertzsprung je pronašao da se većina "normalnih" zvezda u koje spada i Sunce, nalazi pored dobro definisane linije "glavnog niza".
 

10. oktobar 1846.

WILLIAM LASSELL OTKRIVA TRITON, NEPTUNOV MESEC

Triton je jedini veliki mesec u orbiti oko Neptuna i ima prečnik od 2706 km. Jedini od velikih meseca u Sunčevom sistemu ima retrogradno kretanje sa orbitom nagnutom pod uglom od 157 stepena u odnosu na Neptunov ekvator. Pretpostavlja se da je do pre milijardu godina Triton bio objekat u Kajperovom pojasu nakon čega je uhvaćen u orbitu oko Neptuna. Nakon toga svaki veći mesec koji je bio u orbiti oko Neptuna biva unušten u sudaru sa Tritonom ili eventualno izbačen iz orbite. Najverovatnije je da su Neptunovi meseci Nereid i Proteus u stvari ostaci sudara Tritona sa tim objektima.
 

22. oktobar 2136. p.n.e.

PRVA ZAPISANA SOLARNA EKLIPSA U KINI
 
24. oktobar 1851.

WILLIAM LASSELL OTKRIVA ARIEL, URANOV MESEC
 
25. oktobar 1671.

GIOVANNI CASSINI OTKRIVA IAPETUS, SATURNOV MESEC

Iapetus je treći po veličini Saturnov mesec iako je drugi koji je otkriven zahvaljujući velikoj udaljenosti od sjaja Saturnovog diska.
 

25. oktobar 1877.

RODJEN HENRY NORIS RUSSELL (1877-1957)

Američki astronom poznat po prvom izdavanju Hertzsprung- Russel dijagrama. Završio je na Princeton Univerzitetu gde je dobio doktorsku titulu za novi način otkrivanja orbita binarnih zvezda. Od 1902. pa do 1911. radi na Cambridge Univerzitetu odredjujući udaljenost zvezda nakon čega se vraća an Princeton gde postaje profesor astronomije i gde izrađuje Russelov dijagram nezavisno od Hertzsprunga koji je isti dijagram izradio par godina ranije, ali ga je javno publikovao na način na koji je bilo teško razumeti.

Hercšprung-Raselov dijagram je početak modernih teorija revolucija zvezda.
 

(septembar 2003.)

vrh