AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

 

O Miru

 

 

Sadržaj AM

          

 

misije

Mir na planeti u martu

Postoji vise scenarija kraja svemirske stanice Mir, ali sve ce izgleda najvise zavisiti od atmosferskih uslova i sunceve aktivnosti. Cini se da ce  deorbitiranje Mira, koje je ranije najavljeno za 6 mart, sada biti pomereno za 8, 9 ili cak 10. mart.

Inace stanica Mir se lagano spusta na nize orbite nekih 500 metera dnevno. Kriticna visina je negde izmedju 240 do 250 km iznad planete, a na tu visinu Mir ce dospeti krajem februara. Pocetkom marta sledi konacno ukljucivanje motora koji ce na kraju oboriti stanicu u vode okeana.

Medjutim, jos ima onih u Rusiji koji pokusavaju da spasu stanicu cak i sada u njenim poslednjim danima. Organizuju se protesti protiv obaranja stanice i prikupljaju podaci o svima koji bi zeleli da finansijski pomgnu odrzavanje stanice u zivotu.

Jedan od branilaca Mira je i Vitalij Sevastjanov, kosmonaut veteran i clan Dume. On kaze da je Mir potpuno operativan i da bi komotno mogao da stoji u orbiti oko Zemlje bar do 2004. godine. On smatra da su Amerikanci ti koji su zainteresovani za kraj ruske stanice i to zbog Medjunarodne svemirske stanice (ISS). "Pravi vlasnik ISS su US dok je Rusija samo  'vozac' unajmljen da upravlja americkom masinom" kaze Sevastjanov.

[februar 2001]

vrh