AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Gagarin nije bio prvi

      

Sadržaj AM

          

 

reagovanja

Gagarin nije bio prvi?!

 Gagarin nije bio prvi

Ima tu jedna mala zvrcka. Naime posto je za Ruse bilo krucijalno da dobiju priznanje za letove trebalo je da to verifikuju i Ameri & co. Media coverage je bas zato i kod Gagarina bio poveci, i zato su objavili na kojim frekvencijama rade radiopredajnici na njegovoj kapsuli (da bi mogli i drugi da se uvere da je stvarno gore). Ako su ovi poginuli tokom leta, znaci posle lansiranja ->nisu bili objavili vest da su uopste poleteli -> ne bi im niko poverovao da su uspeli.

To bi bilo jako cudno uzimajuci u obzir ruski svemirski program.

Zatim, takodje je sumnjiva primedba o neutreniranosti prvih pilota. Kao sto se kasnije saznalo, Gagarin nije pipnuo ni jedno dugme tokom leta - imao je ovlastenje da upravlja letelicom iskljucivo u slucaju ako se izgubi zemaljska kontrola, sto naravno ne znaci da nije morao da prodje kroz rigorozan trening, ali pokazuje koliko je bilo ucesce ljudskog faktora (citaj bio je vise putnik nego pilot).

Attila Csipa

[april 2001]


Da posaljiem i ja par komentara na tekst o Gagarinu. :)

Po meni vrlo je moguce da je pre Gagarina bilo pokusaja da se covek lansira u orbitu i verujem da su podaci iz teksta o tri "prva" kosmonauta tacni. Cak, stavise, uopste ne sumnjam da je odgovor na pitanje "Da li je Gagarin bio prvi lansiran?" NE. Pre njega je bilo pokusaja i to potvrdjenih. Amerikanci su izveli nekoliko balistickih letova i imali nekoliko neuspesnih lansiranja pri kojima su kosmonauti poginuli (na zalost trenutno ne mogu nista vise o tome da kazem) pa jos i ta trojca neuspesno lansirana Sovjeta (pod uslovom da je podatak tacan). Medjutim, mislim da se Gagarinu ne moze osporiti to da je on ZAISTA bio prvi covek u kosmosu jer ako su sva ta prva lansiranja ili bila neuspesna ili balisticka (brod nije usao u orbitu) jednostavno onda je jasno da je Gagarin prvi u orbiti iako mozda nije bio prvi covek koji je lansiran. 

Pozdrav svima i sve pohvale za sajt!

Jovan Jovanovic

P.S. Bilo bi lepo kad bi ste otvorili jedan email forum preko koga bi ljudi mogli da diskutuju o astronomiji/astronautici i slicnim temama kojima se bavi vas sajt.

[april 2001]


Poštovani,

Ako je tačlno da je SSSR pre Gagarina imao tri neuspešna sub-obitalna leta, to ne znači da on nije prvi čovek u kosmosu.

Kada se kaze prvi Amerikanac u kosmosu, podrazumeva se John Glen, a ne Alan Shepard koji je pre njega izveo prvi sub-orbitalni let i to vrlo uspešno. Prostom logikom analogije ispada da Juri Gagarin još uvek važi za prvog čoveka u svemiru.

pozdarv,

Martin Grubić, dipl. ing.

[april 2002.]