AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

 

Sadržaj AM

          

 

astronomija 2000

Ko je pomogao amatersku astronomiju (u YU)

Amaterska astronomija u YU je krajnje feudalizovana i ako neko nesto i radi - to drugi ne znaju. Svako ko radi radi za sebe, u svom ataru. Veza medju astronomskim drustvima je slaba, medju amaterima jos slabija.

Uslovi za rad su losi. Oni za neke oblike rada zapravo i ne postoje. Losi uslovi su odlican izgovor mnogima da ne rade i ono sto bi mogli. Ali zato lepim izvestjima o velikom radu ne oskudevamo.

Bas ovakvo zalosno stanje nas obavezuje da istaknemo one koji su tokom 2000-te godine ipak radili, koji su spremno prihvatali pozive za saradnju  i ulazili u nove projekte i koji razmisljaju kako nesto meze, a ne kako ne moze da se uradi.

Medju AD istice se Astronomska grupa Drustva istrazivaca "Vladimir Mandic Manda" iz Valjeva zbog organizovanja masovnih osmatrackih akcija i zbog istrazivackog rada.

Od pojedinaca amatera Nikola Bozic, rukovodilac pomenute astronomske grupe, da postoji godisnja nagrada za razvoj amaterske astronomije postao bi njen laureat. Nikola Bozic je motorna snaga AG DI "VMM", uvek je spreman na saradnju i rad, a jedna od osnovnih njegovih preokupacija jeste podsticanje amaterske astronomije.

Od profesionalnih astronoma dr Milan Cirkovic nalazi vreme da se aktivno ukljuci u amaterske aktivnosti.

Takvo je iskustvo Astronomskog magazina.

[decambar 2000]

vrh