vesti
30. jun 2003.

nedeljni podsetnik >>

 
Desilo se na ovu nedelju
 Uredio    
Siniša Lavrnja
vandergraaf@sympatico.ca

NEDELJNE VESTI

KOSMOS JE MALO PROSTIJI NEGO ŠTO JE OÈEKIVANO

Malo prostiji kosmos

Kosmos je upravo postao malo manje misteriozan.

Koristeæi snimke naèinjene Habl teleskopom, astronomi sa Univerziteta u Floridi su zakljuèili da dve od najuobièajenih tipova galaksija u kosmosu su u stvarnosti samo razlièite verzije iste stvari. Uprkos njihovih sliènih imena, astronomi su decenijama smatrali "patuljaste eliptiène" i "divivske eliptiène" galaksije unikatnim. Novi pronalasci iz osnova menjaju razumevanje o ovim važnim komponentama kosmosa, èineci lakšim shvatanje kako su se galaksije formirale iz poèetka.

"Ovo pomaže prostijem shvatanju kosmosa zato što smo zamenili dva tipa galaksija sa jednom. Astronomi su do sada smatrali da je mehanizam formiranja ovih tipova galaksija razlièit, dok je u stvarnosti proces konstuktuiranja jedinstven" kaže A. Graham astronom sa UF.

U zadnjih dvadeset godina astronomi su videli divovske eliptiène galaksije koje sadrže na stotine milijardi zvezda i patuljaste eliptiène galaksije koje obièno sadrže manje od jedne milijarde zvezda, kao dva potpuno zasebna sistema. Ne samo iz razloga što divovske galaksije sadrže mnogo više zvezda, veæ su u njima zvezde mnogo više skoncentrisane ka centru galaksije. Drugim reèima, distribucija zvezda u ova dva tipa galaksija je iz korena drugaèija.

Astronomi sa UF su analizirali snimke patuljastih galaksija naèinjenih Habl teleskopom i uporeðivali ih sa rezultatima prethodnih prouèavanja preko 200 galaksija. Rezultat je uzorak koji je otkrio da struktura galaksija konstantno varira izmeðu divovskih i patuljastih galaksija, drugim reèima ova dva tipa galaksija su relativno ekstremne verzije istog objekta.

U astronomiji kao i u fizièkoj antropologiji postoji duboka povezanost izmeðu klasificiranja primeraka i njihovih evolucionarnih povezanosti. Astronomi sa UF su uprostili istraživanje onima koji žele da razumeju kako se galaksije formiraju i evoluiraju.

JAPAN SE PRIDRUŽUJE EVROPSKOJ MISIJI NA MERKUR

Japan je skoro odobrio pridruživanje Evropskoj svemirskoj agenciji u misiji koja ima za cilj slanje prve letelice koja æe se spustiti na Merkur. Do sada je samo jedna amerièka letelica prišla Merkuru, Suncu najbližoj planeti koja ima visoku temperaturu i jaku radijaciju. Stenovita, èvrsta planeta može imati neke odgovore na pitanja o formiranju sunèevog sistema. Japan æe formalno objaviti pridruživanje sredinom jula, i zatim odrediti budžet za 2005. koji æe finansirati istraživanje i proizvodnju test modela.

Japansko-evropski projekat æe biti prvo potpuno istraživanje Merkura u koje æe biti ukljuèena dva orbitirajuæa dela i lender koji æe se spustiti na površinu planete. Projekat predviða korišæenje ruske Soyuz rakete za slanje letelice izmeðu 2010. i 2011. godine.

Amerièka Mariner letelica je orbitirala planetu 1974. a NASA ima u planu da pošalje novu letelicu "Messenger" u orbitu oko Merkura marta 2004.

Japanska vlada æe potrošiti oko 114 miliona dolara na ceo projekat koji se za sada zove "BepiColombo" u èast italijanskog fizièara koji je zapoèeo prouèavanje Merkura.

ESA æe potrošiti skoro pet puta više na projekat. Japan æe pružiti orbiter koji æe prouèavati polje magnetosfere na Merkuru, dok æe ESA napraviti druga dva dela. Merkur æe biti treæa planeta koju æe Japan istraživati u svom planetarnom programu.

Merkur je u nogo èemu još uvek enigma, 30 godina nakon što je Mariner 10 poslao snimke jedne strane planete za vreme tri preleta i nakon toga izgubio kontakt sa Zemljom.

ŠATL FLOTA BI MGLA POLETETI U DECEMBRU

Amerièka šatl flota bi se mogla vratiti u svemir najranije decembra, iako tim koji istražuje uzroke nesreæe Columbie još nije izdao zvanièan izveštaj, objavile su New York Times novine.

NASA je po novinama izjavila da neæe biti potrebno mnogo vremena pre nego se šatli vrate u svemir. Zvaniènici su izjavili da tim koji istražuje uzroke nesreæe Columbie, može ukljuèivati probleme kojih još nisu ni svesni, ali da postojeæi problemi mogu biti otklonjeni promenama u samom šatlu i promenama u menadžmentu.

Predlozi o promenama bi mogli biti dostavljeni uskoro i po njima NASA bi najverovatnije trebala da otkloni probleme sa termalnim ploèicama, da napravi tehnologiju kojom bi se šatl mogao popraviti u svemiru i strategiju spašavanja astronauta iz šatla, izveštavaju novine.

Ni jedan od ovih predloga ne bi trebao predstavljati prepreku povratku šatla u svemir krajem ove godine.

Tim koji istražuje uzroke nesreæe Columbie je pronašao da su termalne ploèice koje su otpale sa rezervoara za gorivo na šatlu Columbia pri lansiranju uzrok raspada letelice pri sletanju.

MARS EXPRESS IZGUBIO KOMUNIKACIJU SA BEAGLE-2 LENDEROM

Komunikacija izmeðu kompjutera na letelici Mars Express-a koja je na putu ka crvenoj planeti i Beagle-2 lendera koji bi se trebao spustiti na površinu planete ne radi, izjavila je Ruska svemirska agencija. Evropska svemirska agencija æe pokušati da ponovo uspostavi kontakt sa Beagle-2 na sledeæoj planiranoj komunikacijskoj probi, koja bi trebalo da se obavi nešto pre objavljivanja ovih vesti.

Nije objavljeno šta je uzrok prekidu komunikacija. Ruska agencija tvrdi da je problem u ESA letelici.

TAJNI ŽIVOT GALAKSIJA

Dve velike Nasine opservatorije potpomognute velikim zemaljskim teleskopima su poèele potragu za novim detaljima porekla i evolucije galaksija.

NASA Habl teleskop je prodro unazad do skoro samog poèetka vremena i do uzoraka mladih galaksija. Ovaj snimak prikazuje nekoliko hiljada galaksija od kojih su neke u procesu formiranja. Neke od ovih galaksija su postojale kada je kosmos bio manje od 2 milijarde godina star. Galaksije u prvom planu su mnogo bliže nama i dve od njih su izgleda u procesu sjedinjavanja.

"Ovo je prvi put da kosmièka prièa o tome kako su se galaksije izgradile nastavlja potragu u tako ranom vremenu u životu kosmosa" kaze M. Giavalisco, glavni u HST delu potrage.

Habl teleskop (HST) se udružio sa Chandra X-ray opservatorijom u potrazi relativno širokog dela neba koji sadrži na desetine hiljada galaksija koje se protežu daleko u vreme. Space Infrared Telescop Facility (SIRTF) èije lansiranje se oèekujeu avgustu takoðe æe se pridružiti ovoj potrazi.

Chandra Deep Field North snimak je napravljen snimanjem dela velièine pola punog Meseca u toku 23 dana. Ovo je najsenzitivniji i najdublji X-zraèni snimak ikada napravljen. Kombinovanjem sa HST snimkom, astronomi mogu uzeti cenzus dela mladih galaksija koje sadrze aktivne supermasivne crne rupe u vremenu kada je kosmos bio samo milijardu godina star. Podaci ukazuju da su ove veoma udaljene supermasivne crne rupe mnogo redje od oèekivanog.

Ceo projekat ima naziv "GOODS" skraæeno od Great Observatories Origins Deep Survey, i astronomi æe ovim projektom istraživati formiranje galaksija i njihovu evoluciju u širokom razmaku starosti i udaljenosti.

Projekat æe pratiti istoriju galaksija, evoluciju populacije njihovih zvezda, izbijanje energije nakon formiranja zvezda itd.

HST astronomi izjavljuju da se velièina galaksija poveæavala konstantno od vremena kada je svemir bio star samo jednu milijardu godina pa do starosti od šest milijardi godina. GOODS astronomi su takoðe pronašli da se roðjenje zvezda malo pojaèalo faktorom od tri u vremenu od kada je svemir bio milijardu godina do 1,5 miljarde godina starosti pa do pre oko 7 milijardi godina starosti, nakon èega je stvaranje zvezda naglo opalo na samo 1/10 preðašnjeg rasta. Ovo je jos jedan dokaz da je formiranje velikih galaksija bilo u zakašnjenju kada je svemir bio otprilike pola sadašnje starosti.

Ovo poveæavanje u velièini galaksija je izraženo u "donjim" modelima galaksija, gde su galaksije rasle hijerarijski kroz sjedinjavanje sa manjim satelitskim galaksijama. Ovo je takoðe izraženo u ideji da veliæina galaksije odgovara velièini njihovog oreola od tamne materije koji ih okružuje.

Tamna materija je nevidljiva forma mase koja sadrži veæinu materije u svemiru. Teorija je da je tamna materija isprva udružila u gravitacione "lokve" u ranom svemiru i da je zatim sakupila normalan gas koji se ubrzo pretvorio u materijal od kojih su nastala jata zvezda i male galaksije. Ove patuljaste galaksije su se jedna po jedna sjedinjavale tokom milijardi godina i stvorile velike spiralne i eliptiène galaksije koje mi vidimo danas.

Chandra teleskop je pružio "visoko energetske uzorke jezgra" ranog svemira koje je omoguæilo prouèavanje istorije crnih rupa iz skoro svih razdoblja starosti svemira. Jedan od najznaèajnijih pronalazaka u najdubljem X-Ray snimku ikada naèinjenom je otkrivanje misterioznih crnih rupa koje nemaju optièkog parnjaka.

"Mi smo našli nekoliko misterioznih izvora koji su totalno nevidljivi za optiku HST. Ili su to najudaljenije crne rupe ikada otkrivene ili su to bliže crne rupe koje su totalno zaklonjene prašinom što bi bilo isto tako veliko iznenaðenje" kaze astronom A. Koekemoer.

Pri uporeðivanju HST i Chandra snimaka, astronomi su takoðe našli aktivne crne rupe u udaljenim, relativno malim galaksijama gde su one retko oèekivane. One su možda efekat ranih generacija masivnih zvezda koje su eksplodirale kao supernova, ispumpavajuæi galaktièki gas i time redukujuæi zalihe gasa koje su potrebne da bi se hranila supermasivna crne rupa.

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunèev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |