HOME

am@astronomija.co.yu

2003

Nedeljne Vesti

 

 


 

Sadržaj AM

 

  sf vesti  Ljubaznošću Photon Tide:  www.photontide.org
12. decembar2003.
.:: PHOTON TIDE NEWSLETTER ::  ::..

>> :: Zvezda "Witchblade"-a na rehabilitaciji

Jensi Batler, bivša problematična zvezda TNT-ove serije "Witchblade", je poslata na program za odvikavanje od zavisnih supstanci zbog njenog hapšenja ovog vikenda usled remećenja reda i mira u pijanom stanju.

Batlerova je uhapšena 22. novembra zbog remećenja saobraćaja i neoprezne vožnje na Delrej Biču, Florida, rekla je policija.Okružni sudija iz Palm Biča je odredio da Batlerova bude poslata u The Renaissance Institute u Boka Ratonu gde će čekati pojavljivanje pred sudom 18. decembra, izveštava AP.Ovo

Batlerovoj nije prvi susret sa zakonom izazvan alkoholisanjem. Prethodno hapšenje se odigralo 2. januara nakon tuče u kući njenog ujaka u Haupaugu, država Njujork, u kojoj je učestvovao i njen otac, Džo, bivši bubnjar folk-rok benda iz 60-tih, The Lovin Spoonful. Bila je optuživana za prekršaj odluke o zaštiti i dva puta za uznemiravanje, kaže AP.

2002. godine, snimanje serije "Witchblade" je odloženo skoro tri nedelje čekajući da Batlerova izadje sa rehabilitacije.

>> :: Indi IV u pripremi?

Indy Experience.com veb sajt objavljuje glasine da kreću pripreme za najavljeni četvrti deo Indijane Džonsa.

Prema izvorima fan sajta umetnici su počeli rad na knjizi snimanja, a zvezda Harison Ford će početkom sledeće godine krenuti na fizičke pripreme.

Na sajtu dodaju da će snimanje Indija IV početi najranije u junu 2004. godine a premijera se planira izmedju maja i decembra 2005.

>> :: Ponavljanje snimanja Epizode III u martu

Juan MekGregor, koji glumi Obi-Van Kenobija u Epizodi III, je za SCI FI Wire izjavio da očekuje da ga početkom sledeće godine pozovu na ponovno snimanje.

"Verovatno ćemo nedelju dana raditi snimanje negde u martu, kao što smo i ranije radili, i onda smo gotovi."

MekGregor je takođe potvrdio izjavu producenta Rika MekKaluma da će se u novom filmu videti podvodna borba.

"I ranije sam snimao pod vodom," rekao je MekGregor. "Volim da snimam pod vodom, jer nema nikoga ko bi me ometao. Vrlo je tiho i mirno. Uživao sam u tome isto koliko i pri snimanju "Trejnspotinga". Snimaje pod vodom nije često, i veoma je neobično i uzbudljivo."

>> :: Normandija krije Zvezdane ratove

LucasArts je otkrio da će igrači njihove nove igre �Secret Weapons Over Normandy�, simulacije letenja u periodu II Svetskog rata biti iznenađeni kada pređu igru.

Svako ko pređe svih 15 misija kampanje za jednog igrača i 21 misiju izazova dobiće mogućnost da pilotira dva klasična broda iz univerzuma Zvezdanih ratova: Incom-ov T-65 X-wing i TIE Fighter Sienar Fleet Systems-a.

X-wing i TIE Fighter će biti dostupni iz moda za instant akciju, dok će vlasnici konzola moći da igraju protiv prijatelja u split-skrin modu.

�Secret Weapons Over Normandy� za PC je veću prodaji.

>> :: Majkl Kejn ulazi u bet - pećinu

Oskarovac Majkl Kejn potvrdio je da će glumiti Brus Vejnovog poverljivog batlera, Alfreda, u novom nastavku "Betmena". Kristijan Bejl (American Psycho, Reign of Fire) će tumačiti glavnu ulogu, dok će film režirati Kristofer Nolan, prema scenariju Dejvida Gojera.

Početak snimanja "Betmena" očekuje se za narednu godinu, a premijera će se dogoditi tokom 2005.

>> :: Imenovani pobednici Britanske fantazije

Organizatori British Fantasy Awards objavili su imena ovogodišnjih dobitnika te nagrade, dodeljene od strane British Fantasy Society, objavio je sajt Locus Online. Dodela nagrada izvršena je 23. novembra u toku FantasyCon-a, održanog u Stafordu (Engleska).

Sledi lista pobednika po kategorijama:

Nagrada za najbolji roman (August Derleth Award): China Miéville - "The Scare"

Nagrada za najbolju antologiju: Stephen Jones - "Keep Out The Night"

Nagrada za najbolju zbirku: Ramsey Campbell, "Probably: On Horror and Sundry Fantasies"

Nagrada za njabolju kratku priču: Mark Chadbourn - "The Fairy-Feller's Master Stroke"

Nagrada za izdavaštvo: PS Publishing

Nagrada za ilustraciju: Les Edward (poznat kao Edward Miller)

Karl Edward Wagner nagrada (specijalna nagrada): Alan Garner

>> :: Anakin odaje tajne III Episode

Hajden Kristensen, koji će se ponovo pojaviti u ulozi Anakina Skajvokera u "Zvezdanim ratovima: Epizodi III", je za novine �Toronto Sun� odao par stvari u vezi poslednjeg nastavka.

Između ostalog, Kristensen je potvrdio da će fanovi čuti poznat zvuk.

"Da," izjavio je Kristensen. "čućete "disanje". Možda ću imati problema jer sam to objavio. Mogao sam potpuno da zaokružim lik, a većina zna šta će mu se desiti..."

Kristensen je takođe dodao:

"Videćete neverovatnu borbu svetlosnim mačevima. Prostor na kome se odvija ova borba je najveći dosada viđen u filmovima. Takođe bi trebala da bude i najduža borba do sada snimljena, u zavisnosti od načina na koji scena bude montirana."

Kristensen je završio sa snimanjem pre dva meseca u Australiji.

Epizoda III će biti prikazana 2005.

>> :: Roulingova radi na Poteru VI

Dž.K. Rouling je započela rad na šestoj knjizi o Hari Poteru, izjavio je Kristofer Litl, agent Roulingove, za Reuters.

Litl je dodao su knjige Roulingove o Hari Poteru postavile novi rekord, prvih pet knjiga su prodate u 250.000 primeraka u više od 200 zemalja sveta.

"Dž.K. Roulingova je počela rad na šestoj knjizi o dečaku čarobnjaku", rekao je Litl novinarima, "i za sada nije poznat fiksan datum izdavanja".

Još je dodao da očekuje da Hari Potera predstave još većem broju čitalaca u najudaljenijim krajevima planete.

>> :: O'Konorova aktivna u "Timeline"

Fransis O'Konor, koja igra u predstojećem filmu o putovanju kroz vreme "Timeline", rekla je za SCI FI Wire da je morala da trenira za svoju prvu ulogu akcione heroine.

"Vežbala sam slobodno penjanje", izjavila je u jednom intervjuu australijska glumica (Veštacka Inteligencija). "Radila sam sa jednim Kanadjaninom koji je odličan penjač, išli smo u sale za penjanje i vežbali svaki dan. Stvarno je zanimljivo i zarazno".

O'Konorova u filmu, koji je baziran na istoimenom SF romanu Majkla Krajtona, igra modernog studenta arheologije koja se vraća u Francusku 14. veka da bi spasila profesora.

Film, sniman u Montrealu, je zahtevao od O'Konorove da se vere po slamnom krovu visoke srednjevekovne građevine, bori sa oklopljenim vojnicima i dosta trči. O'Konorova, vatreni pristalica joge, je dodala da je većinu scena sa penjanjem odradila sama.

"Da, skoro sve sam sama odradila", rekla je. "Bio je jedan deo koji nisam, ali to je zaista bilo komplikovano, ali većinu sam sama uradila. Taj deo sa penjanje je bio dosta težak, pošto sam zaista bila toliko visoko. Sve što me je držalo je jedan tanki kabl za koji su me uveravali da je dovoljno jak, a ja sam gledajući dole samo mislila 'hoce li me neko uhvatiti'."

"Ali bile je zanimljivo", rekla je, "pošto dobar deo tih stvari nisam radila. Bila sam koncentrisana na ozbiljne stvari i sada sam samo želela da se zabavim. I to sam i učinila".

Na kraju je sa osmehom dodala "Dobila sam i svoju akcionu igračku."

Premijera "Timeline"-a je predviđena za 26. novembar.

>> :: Dimension juri Merlina

Dimension Films je u pregovorima oko dobijanja prava za film o najbolje prodavanoj seriji knjiga za mlade, T.A. Barona "The Lost Years of Merlin", koja opisuje detinjstvo i odrastanje Arturovog čarobnjaka.

Scenarista Sajmon Kinberg će obraditi prvu od pet Baronovih knjiga, koja prati mladog Merlina od trenutka kada se čarobnjak umiva na obali drevnog Velsa do potrage za njegovim stvarnim domom i identitetom, njegovim prijateljstvom sa Kraljem Arturom i putovanjem u začarane zemlje.

>> :: Boldvin skida kapu Majersu

Alek Boldvin, koji glumi u predstojećem "Dr. Seuss' The Cat in the Hat", rekao je za SCI FI Wire da je veoma impresioniran Majkom Majersom, koji glumi glavnu ulogu.

"Radio sam samo par scena sa Majkom", rekao je Boldvin koji glumi komšiju spletkaroša koji u šoku gleda Mačka (Majers) kako utiče na živote rođaka Sali (Dakota Fening) i Konrada (Spenser Breslin). "Onih dana kada sam bio tu, Majk je bio žestok i zabavan."

"Obožavam njegove ostale filmove", Boldvin je dodao, "i naravno tražio sam mu da mi izvodi scene iz Ostin Pauersa. Ja sam fan i kada sam radio film sa njim hteo sam da uživam."

Boldvin je izjavio da je Majers izveo pravi podvig gradeći lik Mačka koji će biti podjednako privlacan i odraslima i deci.

"Mislim da je Majk odradio odličan posao, zato što je teško biti dosetljiv i zabavan kao Majk a opet održati film prigodnim za decu", Boldvin je dodao. "Morate da volite tog lika. On je kao Duško Dugouško. Duško bi ispucao par rečenica koje su smešne roditeljima, ali nije gubio naklonost dece iz publike. U tome je Majkova velika veština, sve vreme je zadržavao dečju pažnju."

>> :: "3001" započinje odiseju

Uskoro treba da počne produkcija "3001", akcionog filma o čoveku koji se budi hiljadu godina u budućnosti i shvata da je svet postao tako glup, da je on njegov najpametniji stanovnik. Majk Džad (tvorac King of the Hill-a) će režirati ovaj film, na osnovu scenarija koji je radio u saradnji sa Itanom Koenom, scenaristom King-a.

U međuvremenu, Koen je načinio dogovor sa Twentieth Television da u toku dve naredne sezone bude scenarista i izvršni producent King of the Hill-a.

>> :: Elfmanova prelazi na crtaće

Džena Elfman, koja je glumila u kombinovano crtano-igranom filmu "Looney Tunes: Back in Action", je ispričala za "SCI FI" da je proučavala svog kolegu Brendona Frejzera da bi se izveštila u glumi sa animiranim likovima.

"Počela sam svaki dan da pregledam Brendonov materijal sa Patkom Dačom da vidim kako on to radi, jer mu to veoma dobro ide. Želela sam da vidim koja vrsta pokreta najbolje izgleda, i shvatila sam da je najvažnija fizička interakcija sa crtanim likovima' kada ih zgrabi ili im savije uvo. Važno je da se potpuno ubacite u scenu. Čim sam počela tako da radim, osetila sam da sam u pravoj interakciji sa njima."

Za Elfmanovu, koja nikada ranije nije radila sa green-screen efektima, prvih par nedelja na snimanju je bilo zastrašujuće. Ipak, njen profesionalizam joj je pomogao da prebrodi ustručavanje.

"Prestala sam da se stidim, jer mi to nije pomagalo da bolje glumim, niti da budem smešnija, u to sam sigurna. Stalno sam ponavljala 'OK, sada nemaš vremena za stid. Smisli kako to da prebrodiš.' Kada sam počela da radim, nisam znala mnoge stvari, pa sam pomislila, 'daj da naučim.'"

Po Elfmanovoj, najteže je bilo vremenski se uskladiti sa animiranim likovima, što ona poredi sa igranjem bez partnera. "Ponekad sam se pitala, 'da li sam preterala?' ali u stvari nisam, jer dok sam gledala snimke, sve u šta nisam unela svu energiju nije dobro izgledalo. Izgledalo je kao da se plašim samog procesa snimanja, i jednostavno nije funkcionisalo. Zato morate potpuno da se prepustite i da verujete i u najblesavije scenarije, i što više verujete, to će bolje ispasti."

"Looney Tunes: Back in Action" se trenutno prikazuje.

>> :: Kruzove nedoumice oko MI3

Tom Kruz je rekao za SCI FI Channel da nije angažovan kao glumac na trećem nastavku "Nemoguće misije", iako radi na njegovom razvoju.

"Rad na Misiji je uvek težak", Kruz je izjavio u intervjuu. "Ako ne osećam da mogu to da uradim, onda ni ne želim. Nadam se da mogu, jer mi se dopada stvaranje tih filmova.Baš ih je zabavno snimati."

U prethodna dva filma "Nemoguće misije" Kruz je imao glavnu ulogu super-špijuna Itana Hanta, a takođe je radio i iza scene kao producent sa partnerkom Polom Vagner.

Kruz je rekao da on i Vagnerova sada rade sa piscima na scenariju za treći film, ali je odbio da ih imenuje.

Snimanje počinje na proleće.

>> :: Zvezda "Witchblade"-a na rehabilitaciji

Jensi Batler, bivša problematična zvezda TNT-ove serije "Witchblade", je poslata na program za odvikavanje od zavisnih supstanci zbog njenog hapšenja ovog vikenda usled remećenja reda i mira u pijanom stanju.

Batlerova je uhapšena 22. novembra zbog remećenja saobraćaja i neoprezne vožnje na Delrej Biču, Florida, rekla je policija.Okružni sudija iz Palm Biča je odredio da Batlerova bude poslata u The Renaissance Institute u Boka Ratonu gde će čekati pojavljivanje pred sudom 18. decembra, izveštava AP.Ovo

Batlerovoj nije prvi susret sa zakonom izazvan alkoholisanjem. Prethodno hapšenje se odigralo 2. januara nakon tuče u kući njenog ujaka u Haupaugu, država Njujork, u kojoj je učestvovao i njen otac, Džo, bivši bubnjar folk-rok benda iz 60-tih, The Lovin Spoonful. Bila je optuživana za prekršaj odluke o zaštiti i dva puta za uznemiravanje, kaže AP.

2002. godine, snimanje serije "Witchblade" je odloženo skoro tri nedelje čekajući da Batlerova izadje sa rehabilitacije.

>> :: Izašao expansion za "Everquest"

Sony Online Entertainment je objavio da je počela prodaja "EverQuest Online Adventures: Frontiers", ekspanzije za popularni MMORPG za Plazstation 2. "Frontiers" ima preporučenu cenu od 29,99 dolara.

"Frontiers" donosi poboljšanu grafiku, bolju podršku za igrače, prijatno igračko okruženje i lake "plug-and-play" osobine.

"Frontiers", drugo izdanje "EverQuest Online Adventures", proširuje fantazijski svet Norrath neistraženim teritorijama, novim predmetima i magijama, novim protivnicima i novom rasom za igranje.

>> :: SF filmovi prelaze granice

"Matriks revolucija" i "Mrak film 3" su 22. i 23. oktobra, filmovi objavljeni 2003. koji su zaradili više od 100 miliona dolara. Zbog ovoga će 2003. verovatno premašiti rekordnu 2002. kada je 24 filma prešlo ovu granicu. Za to vreme "Finding Nemo" je u bioskopima zaradio preko 339,6 miliona, što ga stavlja na sedmo mesto liste najprofitabilnijih filmova ikada.
Nemo stiže LOTR: Dve Kule, koji je zaradio 339,7 miliona.

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |