HOME

am@astronomija.co.yu

2003

Nedeljne Vesti

 

 


 

Sadržaj AM

 

  sf vesti  Ljubaznošću Photon Tide:  www.photontide.org
17. jul 2003.
.:: PHOTON TIDE NEWSLETTER :: 25.03.2003. ::..

>> :: Gotova prva verzija scenarija za "Jurassic Park IV"

Producent Ketlin Kenedi izjavila je da je pisac Vilijam Monahan završio prvu verziju scenarija za četvrti deo filma "Park iz doba Jure". Kenedijeva je dodala da će se ovoga puta priča relocirati sa ostrva gde je bila smeštena radnja u predhodna dva filma.
"Samo ću reći da će se radnja dešavati negde drugde. Neće biti zeleno. Nećemo se vraćati u džunglu."
Scenarista Monahan je imao svoj debi napisavši scenario za film Ridlija Skota "Tripoli".
"To je jedan drugačiji žanr nego onaj o kome pričamo u "Parku iz doba Jure", zbog čega sam zapravo ja i uzbuđena. Radi se o tome da mislim da će Monahan doneti neku svežinu u priču." - priča Kenedijeva.
Nijedan reditelja nije još uvek izabran niti se neki uzeo u obzir. Kenedijeva je rekla da će ona i Stiven Spilberg najverovatnije biti producenti, sa namerom da film izaće 2005. godine u bioskope.

>> :: Edrijan Brodi se pridružuje filmu "The Woods"

Dobitnik Oskara Edrijen Brodi (Pijanista) je poslednja velika zvezda koja je pokazala interesovanje da se pridruži ekipi filma "The Woods" M. Najta Šajmalana. Brodi je trenutno u pregovorima da se pridruži Žoakinu Finiksu, Brajsu Dalas Hauardu i Sigurni Viver.

>> :: "Shrek 2" produbljuje priču

Keli Osburi, pomoćnica reditelja kompjuterski animiranog nastavka "Shrek 2" rekla je da će se film dublje pozabaviti likovima i njihovim odnosima.
"Kao i svaki nastavak, i ovaj radim sa namerom da vidim dalje avanture ovih likova u koje sam se zaljubila. I to, zapravo, i pokušavam ovde. Ne želimo samo da oživimo prvi film, već da ga unapredimo na sledeći nivo." - rekla je Osburijeva.
U drugom delu, Šrek (glas Majkl Majers) se upoznaje sa roditeljima svoje neveste Fione (glas Kameron Dijaz). Roditelji su Kralj (glas Džon Kliz) i Kraljica (glas Džuli Endruz) jedne daleke, daleke kraljevine koju je Osburijeva nazvala "Beverli Hilsom sveta bajki".
"Mislimo da će biti veći, bolji, smešniji...to je uvek ciljkada radite nastavak. Velika želja da publici pružite više." - kaže Osburijeva.

>> :: Skoro gotov scenario za film "Iron Man"

Majls Milar, koji zajedno sa Alfredom Gouom radi na scenariju za film "Iron Man" rekao je da očekuje da će se scenario završiti do septembra.
"Trenutno smo na pola scenarija. Po mojoj proceni, proveli smo sedam meseci radeći na priči. Tako da...srećni smo. Dosledan je seriji Marvel comics-a, ali se, takođe, i veoma razlikuje od originala. Poboljšan je." - izjavio je Miler u jednom intervjuu.
Milar i Gou, koji su producirali seriju o Supermen studija Warner Bros - "Smallville" shvatili su ovo kao izazov u nalaženju načina da se priča unapredi na viši nivo od "čoveka u metalnom odelu".
To nam je bila prva prepreka. Kada smo za to našli rešenje, shvatili smo da možemo da napišemo scenario za film. Pre toga, bili smo skeptični. Ali mislim da smo pronašli dobar način, tačnije, izmislili smo odelo, tehnički ga unapredili, osmislili ga da vizuelno izgleda dobro. I da, veoma smo srećni." - kaže Milar.
Kao i strip, film će se baviti milionerom Tonijem Starkom, koji će u ovom slučaju biti predstavljen kao čovek koji ima problema sa alkoholom i potrebno mu je gvozdeno odelo da bi prežioveo.
"Mislim da je Toni Stark veoma zanimljiv lik. To nas je, s prva i privuklo njemu. Stvar je u tome da poseduje karakternost i originalnost koji se ne viđaju kod superheroja. Trenutno ne postoji ovakav lik u svetu superjunaka."
Milar je rekao da će scenario održati zaštitni znak Iron Man-a, crvenu i žutu šemu boje, ali sa malim obrtom.
"Aha, ali nemojte brinuti. Biće to veoma drugačije odelo. Ali da, biće zlatno."

>> :: Sigurni Viver u filmu "The Woods"

Sigurni Viver će igrati glavnu žensku ulogu u filmu "The Woods" reditelja M. Najta Šajmalana (Šesto čulo, Znaci). Ona će se prikljućiti glumačkoj postavci: Vilijamu Hartu, Žoakinu Finiksu i Brajsu Dalas Hauardu u sf/trileru koji počinje da se snima 14. oktobra u Filadelfiji.
radnja filma je smeštena u 1897. godinu i bavi se zbijenim društvom i mitskom rasom stvorenja koja žive u obližnjoj šumi. Viverova će igrati Alis, majku lika koga igra Žoakin Finiks.
Šajmalan, koji je ujedno i pisac scenarija, će producirati film zajedno sa Skotom Rudinom i Semom Merserom.

>> :: Bridžis želi scenario za "Tron 2"

Džef Bridžis (Starman, Fantastična braća Bejker) rekao je da željno iščekuje da vidi scenario za predloženi nastavak filma "Tron", koji nosi naziv "Tron 2.0". Bridžis je čuo da se priprema nastavak dok je snimao intervju za DVD izdanje originalnog filma iz 1982. godine.
"Veoma sam zainteresovan da pročitam scenario." - izjavio je Bridžis.
Dodao je i da mu je rečeno da se nastavak bavi njegovim likom Kevinom Flinom.
U međuvremenu, Disney će pustiti na tržište igru "Tron 2.0", koja se pojavljuje u prodaju 26. avgusta.

>> :: Indijana Džons IV lepim gestom do budžeta

Producent Ketlin Kenedi je rekla da postoji mogućnost da se Harison Ford, Stiven Spilberg i Džordž Lukas odreknu dela honorara kako bi povećali budžet za snimanje četvrtog nastavka iz serijala o Indijani Džonsu.
"Kao prvo, njima ne treba novac" - rekla je Kenedijeva. "Snimiće film zbog toga što stvarno žele da ponovo rade zajedno i da snime još jedan film o Indiju. To je jedini razlog njihove motivacije."
Izvršni producent Frenk Maršal je u međuvremenu izjavio da scenarista Frenk Darabont još uvek radi na scenariju, uprkos tome što je Harison Frod izjavio da je scenarijo gotov.
"Takav je Harison. Pun nade. A scenario je i dalje u fazi izrade." - rekao je Maršal.
Takođe je dodao da se ekipa dosta trudi da ne napravi "običan" nastavak.
"U suštini, ista je priča kao u predhodnim delovima. Na nama je da očuvamo integritet projekta. Zato nam i treba toliko vremena za scenario. Želim da priča bude dovoljno dobra." - izjavio je Maršal.
S druge strane, Ketlin Kenedi je potvrdila želju Šona Konerija da reprizira ulogu Indijevog oca, Henrija Džonsa starijeg i naglasila da postoji mogućnost da se to obistini.

>> :: I Skorceze na SCI FI kanalu

Martin Skorceze (Bande Nju Jorka, Kazino) i producent Barbara De Fina potpisali su da budu izvršni producenti "The Twelve", miniserija koje će se ekskluzivno emitovati na SCI FI kanalu. Projekat, koji je ujedno i prvi Skorcezeov rad na televizijskom projektu, biće vođen kroz Cappa/De Fina Productions, u saradnji sa Adrijanom Bateom i Zenith Entertainment Ltd.
Zasnovane na konceptu Dejvida Pirija (Murder Rooms), hronike "The Twelve" baviće se serijama misterijoznih i neobjašnjivih događaja po svetu koje su navele agenta FBI da posumnja da će Armagedon biti dvanaestog dana od Božića. Miniserije će svoj debi imati u decembru 2005. godine.
"The Twelve" je jedna od velikih serija koje SCI FI kanal razvija. Din Devlin (Dan nezaviznosti, Zvezdana kapija) i Brajan Singer (X-Men, X2) rade kao producenti na seriji "Triangle", koja se bavi misterijama Bermudskog trougla, dok Gejl En Hard radi na miniseriji "Red Mars" po romanu Kima Stenlija Robinsona. Takođe, trenutno se radi na projektu "Taken" koji producira niko drugi do Stiven Spilberg. Ta serija je imala veoma dobar rejting od kako je počela da se prikazuje u decembru 2002. godine i tako je postavila SCI FI kanal na sam vrh kablovske mreže po prvi put u njeogovom desetogodišnjem postojanju.

>> :: Povratak za treću, "prostraniju" sezonu "Enterprajza"

"Šor Zvezdanih staza" u krugu Paramount studija, gde se nalazi većina scena na kojima se snima ova svemirska saga, nanovo je oživeo sa dolaskom kompletnih ekipa glumaca i tehničkog osoblja serije "Enterprajz", koje zauzimaju svoja mesta kako bi započele posao koji obećava da izrodi razgranatu i originalnu treću sezonu.

OBLAST (The Expanse)

Produkcijski broj 052
21. Maj 2003.

Datum misije: 24. April 2153.

Sinopsis: Sonda odaslata iz nepoznatog, vanzemaljskog izvora izvršava razorni napad na Zemlju. Enterprajz je pozvan natrag, i na putu do kuće kapetan Arčer (Archer) dobija informacije da počinioci dolaze iz dela svemira poznatog po imenu Delfska Oblast — mesta gde se događaju bizarne stvari, i iz koje se svega nekoliko brodova koji su se zaputili tamo – ikada i vratilo. Zvezdana Flota sada mora da odluči: da li će rizikovati slanje NX-01 u Delfsku Oblast kako bi predupredili mogući drugi napad?

Režija: Alen Krouker (Allan Kroeker)
Scenario: Rik (Rick) Berman i Brenon (Brannon) Braga

Epizoda koja će otvoriti sezonu nastavlja priču o ulasku NX-01 u Delfsku Oblast kako bi pronašli misteriozne nove neprijatelje Zemlje, po imenu Ksindi. Ova epizoda — pod radnim naslovom "The Xindi" — je posebno ambiciozan poduhvat, koji zahteva niz novih stvorenja, kulisa, efekata itd. Na palubama "Enterprajza" se nalaze i neki od novouvedenih likova iz prateće postavke, vojni kontingent koji je pomenut u epizodi "Oblast" ("The Expanse"), koji neće dugo mirovati pre no što krene u akciju. Ovaj segment priče će zahtevati devetodnevni raspored snimanja — za razliku od sedam dana koliko traje snimanje većine epizoda "Enterprajza".

Snimanje je počelo 26.6, ali su pripreme za prve kadrove počele dve do tri nedelje ranije, zavisno od radionice. Konstrukcija scenografije je započeta vrlo rano, kao i priprema maski i kostima. Džolin Blelok (Jolene Blalock) se prvi put pojavila na mestu snimanja nedelju dana ranije, kako bi testirala novi, za nijansu opušteniji izgled njenog lika T'Pol koji je pripremljen za ovu sezonu. Ostatak glumačke ekipe je stigao dan pre početka snimanja, kako bi obavio "generalno spremanje" nakon pauze između sezona. Ekipa pisaca, umetničko odeljenje i drugo kreativno osoblje je imalo najkraću pauzu od svih, i oni su se vratili poslu još u Maju.

Nove vesti iz produkcije se očekuju kroz nekoliko Nedelja. Treća sezona serije "Enterprajz" će imati premijeru krajem Septembra na mreži UPN.

>> :: Ford kao matoriji Indi

Frenk Maršal, producent četvrtog nastavka Indijane Džonsa, rekao da je da Harison Ford iako ima 61 godinu nema potrebe za mlađim partnerom.
"Držimo se priče da Indi radi sam," - rekao je Maršal. "I dalje se dobro snalazi tako."
Maršal je takođe nahvalio scenaristu Indija IV Frenka Darabonta (Zelena milja).
"Frenk razume ko su likovi." - rekao je.
O svom udelu u filmu, Darabont je prokomentarisao:
"Ja sam najveći na svetu fan Indijane Džonsa. Mnogo sam se potrudio da radim za Spilberga." Darabont je inače za stanicu ABC pisao scenario za "Mladog Indijanu Džonsa".
Snimanje četvrtog Indija počinje sredinom 2004. godine, a pojaviće se u bioskope 2005.

>> :: Čubaka otkriva Epizodu III

Piter Mejhju, koji će reprizirati svoju ulogu Čubake u predstojećim "Ratovima zvezda: Epizodi III", otkrio je delove radnje u intervjuu koji je dao za British LOK magazin, a prenosi TheForce.net.
"Kao što znate, niko od glumaca ne dobija kompletan scenario za Epizodu III, ali dobijaju tekst za scene koje trebaju da odglume." - rekao je Mejhju. "Tako da ja nisam pročitao scenario već samo nekoliko strana u kojima se pojavljuje moj lik."
A što se tiče spojlera, Mejhju je rekao:
"Reditelj (Džordž Lukas) mi je rekao da ću imati velikog udela u priči, uključujući i to da ću na svet dovesti dve bebe - blizance, kao i da ću imati rolu u velikoj sceni borbe u kojoj ima mnogo borbenih mašina. Na žalost, te delove scenarija nisam još pročitao."
Mejhju je dodao:
"Lukas je stvarno promenio način pisanja od vremena kada je radio na originalnoj trilogiji. Sada je mnogo smeliji i spremniji da prelazi granice scenografije i dijaloga. Zapravo, akciona scena koja kao aktere ima Vukije odigrava se na jednoj od mnogih novih planeta koje će biti predstavljene na filmu."
Epizoda III je trenutno u fazi produkcije u Sidneju.

>> :: 'Doctor Who' animirana serija

Ričard E. Grant (Dracula, Gosford Park) će pozajmiti svoj glas novoj animiranoj avanturi zasnovanoj na popularnoj seriji "Doctor Who", koja će se prikazivati na britanskom kanalu BBCi na jesen. Grant će tako postati deveti glumac koji je preuzeo ulogu doktora koji putuje kroz prostor i vreme u brodu premaskiranom u staromodna policijska kola. Britanski glumac je izjavio da će njegova interpretacija ličiti na "Šerlok Holmsa u svemiru" kao i da je neverovatno uživao snimajući priču.
Scenario je napisao Pol Kornel, koji ima nekog iskustva sa franšizom time što je bio autor nekoliko dobro prihvaćenih "Doctor Who" romana.
"Čekajte samo da čujete Ričarda" - rekao je Kornel. "On jeste Doktor." Projekat je tajmiran da se pojavi na 40-ogodišnjicu originalne "Doctor Who" serije.

>> :: Terminator 1 i 2 kao grafičke novele

New-York-based ibooks inc. je objavio da će izdati seriju grafičkih novela koje kao glavne junake imaju likove iz filmskog serijala Terminator. Seriju će otvoriti u oktobru manga "Terminator 2: Judgment Day�The Official Graphic Novel", adaptacija pisca Gregori Vrajta i crtača Klaus Džensona po filmu Džejmsa Kamerona iz 1994. godine. Edicija će sadržati nikada viđene nastavke stripa "Terminator 2: Cybernetic Dawn" Dena Abneta, Roda Vigama i Džek Snajdera.
Krajem novembra, "The Terminator: The Burning Earth" će izaći u prodaju, sa ilustracijama Aleksa Rosa. Predstavljajući prve profesionalne radove Aleksa Rosa, novela obuhvata stripove prvobitno izdate za NOW Comics i uvod će dati dugogodišnji Rosov saradnik Džim Kruger. Rosov originalni rad će grafički obraditi Steranko.

>> :: Photon Tide intervju: Deniz Krozbi

  - Kako sada gledate na ulogu Taše Jar, nakon toliko vremena koje je proteklo?
Deniz: Sada razumem Tašu i shvatam kako je dirnula ljude i koliko značajnu rolu ima u zaostavštini Zvezdanih staza.

 - Kakav utisak je na Vas ostavila uloga Sile nakon tumačenja Taše Jar?
Deniz: Bilo je zanimljivo. Potpuno nov izazov za mene, jer sam htela da naznačim očiglednu razliku između njih dve. Moram priznati da je transformacija iziskivala pozamašan trud, jer, ipak,nalazila sam se na istoj scenografiji sa istom glumačkom postavkom...što je budilo mnogo uspomena.

 - Vaša uloga u filmu "Groblje kućnih ljubimaca" - koliko Vam znači?
Deniz: Ja sam velika obožavateljka Stivena Kinga tako da je za mene predstavljalo čast da oživim jedan od njegovih likova na velikom platnu.

 - Pojavljivali ste se i u "Dosijeu X". Kakve su vaši utisci s obzirom da serija ima pozamašan fandom, sličan Zvezdanim stazama?
Deniz: Bilo je divno. I upravo zbog toga što "Dosije X" ima mnogo fanova, tako da mi je sve to izgledalo kao da odajem počast Zvezdanim stazama. A takođe je i reditelj radio na Zvezdanim stazama: Sledećoj generaciji, pa mi je sve to predstavljalo jedno lepo okupljanje.

  - Koja je Vaša omiljena uloga?
Deniz: Svaka od mojih uloga je imala svoje izazove. Mada, ipak mislim da je moj najveći uspeh kao glumice bio u pozorištu.

 - Šta mislite o Srbiji i ljudima ovde?
Deniz: Predivni su! Velikodušni, pametni, ponosni ljudi sa mnogo nade u budućnost. Ovo je prelepa zemlja sa bogatom istorijom. Volela bih ponovo da dođem, da se bolje upoznam sa vašom zemljom. Žao mi je što sada nemam više vremena za to, ali i ovo što sam uspela da vidim za ovih nekoliko dana je ostavilo veliki utisak na mene.

>> :: Objavljeni dobitnici Lokus nagrada

SF roman:
"The Years of Rice and Salt" - Kim Stenli Robinson

Fentazi roman:
"The Scar" - Čajna Mivil

Prvi roman:
"A Scattering of Jades" - Aleksandar Irvin

Roman za omladinu:
"Coraline" - Nil Gejmen

Novela:
"The Tain" - Čajna Mivil

Priča:
"The Wild Girls" - Ursula LeGvin

Kratka priča:
"October in the Chair" - Nil Gejmen

Kolekcija:
"Stories of Your Life and Others" - Ted Čjang

Antologija:
"The Year's Best Science Fiction: Nineteenth Annual Collection" - urednik Gardner Dozoa

Ne-fikcija:
"Tomorrow Now: Envisioning the Next Fifty Years" - Brus Sterling

Art knjiga:
"Spectrum 9: The Best in Contemporary Fantastic Art" - urednici Keti Fener i Arni Fener

Urednik:
Gardner Dozoa

Časopis:
The Magazine of Fantasy & Science Fiction

Izdavač:
Tor

Umetnik:
Bob Egleton

Specijalna nagrada:
Tom Doerti, za dobijanje Lokus nagrade 15 godina za redom

Specijalna nagrada:
Ajlin Gun, najbolji pribavljač

Specijalna nagrada:
Bob Egleton, za artistički doprinos Lokus specijalnoj nagradi

Specijalna nagrada:
Koni Vilis, najbolji kritičar

>> :: Liri za "Ledeno doba"

Denis Liri (Loaded Weapon, Demolition Man) je najavio svoj povratak u nastavku hit kompjuterki-animiranog filma "Ledeno doba" kao i da će definitivno biti drugog dela.
"Istina je da sam rekao tim momcima da bi trebali da napravimo nastavak u isto vreme dok pravimo prvi deo." - izjavio je Liri. "Ali studija mrze da troše novac dok nemaju garanciju u rukama. Tako da će sada morati da plate duplo više da bi se projekat odradio, a trebaće i duplo više vremena. Najbolje je što smo se mi unapred dogovorili da ćemo svi ponovo učestvovati ako se da zeleno svetlo."
Liri je davao glas zubljozubom tigru Dijegu, a opet će to uraditi zajedno sa svojim kolegama Džonom Leguzijanom i Rej Romanom, koji su takođe davali glasove u prvom delu.
"Bićemo nas trojica, ali bez bebe, očigledno. Mislim da ima priče...Ljudi iz Fox-a rade trenutno na tome. Mislim da razgovaraju o povratku u studijo negde oko kraja leta."

>> :: Kameron bacio oko na "Osmog putnika 5"

Džejms Kameron (Osmi putnik 2, Terminator) rekao je da je otvoren za pregovore o snimanju petog nastavka iz serijala "Osmi putnik".
"Bez pogovora, odgovor je DA. Želimo da uradimo još jedan" - rekao je Kameron.
Kameron je rekao da želi da uradi nešto slično drugom delu sa, naravno, Sigurni Viver. Čak je rekao da je razmišljao o mogućnosti da sa Arnoldom Švarcenegerom pregovara o ulozi u filmu.

>> :: Gilijam snima "Braću Grim"

Reditelj Teri Gilijam (12 Majmuna) je počeo sa snimanjem fentazi filma "Braća Grim" u Češkoj 30. juna u zamku Krivoklat van Praga. Snimanje će trajati 17 nedelja.
Met Dejmon i Hit Ledžer će igrati glavne uloge, pisaca bajki, kao par zatvorenika koji putuju od sela do sela i doživljavaju razne avanture koje su inspirisale njihove priče.
Džonatan Prajs i Piter Stormer igraju francuske antagoniste, a Lena Hedi tumači glavnu žensku ulogu.

 

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |