vesti
22. februar 2004.

 
   
 Uredio    
Siniša Lavrnja
vandergraaf@sympatico.ca

NEDELJNE VESTI

NOVI OBJEKAT U KAJPEROVOM POJASU VELIÈINE PLUTONA?

2004 DW

Astronomi sa Caltech i Yale Univerziteta su u èetvrtak otkrili udaljeni objekat koji bi mogao biti veliki skoro kao Pluton. Planetoid je nazvan 2004 DW, i nalazi se u Kajperovom pojasu, milijardama kilometara daleko od Zemlje. Astronomi su procenili da objekat ima preènik od 1.400 km, ali je to teško potvrditi, zato što je velièina objekta procenjena na osnovu njegove sjajnosti (kolièina sjaja zvaisi od velièine objekta, ali i od odbojne sposobnosti njegove površine, tj. od albeda, tako da procena velièine objekta na osnovu njegovog sjaja nije potpuno pouzdana).

Ovaj objekat bi mogao biti veæi od "Quaoar" objekta, koji trenutno drži rekord kao najveæi objekat Kajperovog pojasa. Za razliku od Quaora, ovaj novi planetoid još nije pronaðen na starim fotografskim ploèama ili drugim snimcima. Zato što njegova orbita još nije u potpunosti razumljiva, objektu se ne može dati ni zvanièno ime.

Nauènici za sada imaju podatke samo o jednodnevnom kretanju objekta po nebu, što je mali deliæ orbite oko Sunca, koja može iznositi i preko 300 godina. Nauènici su veæ izraèunali da je nagib orbite ovog objekta 20 stepeni, što je veæi nagib i od orbite Plutona koja iznosi 17 stepeni.

Procenjena velièina od 1.400 km je dobijena na osnovu uporeðivanja luminoznosti ovog objekta sa luminoznoscu Quaoara. Za Quaoar se zna da ima albedo od 10%, što je malo vise od reflektivnosti našeg Meseca. Ako je novi objekat slièan, velièina od 1.400 km bi se održala. Ako je albedo niži, onda bi novi objekat mogao biti nešto veæi od Quaoara, a ako je albedo viši, onda bi bio manji.

I pored ovoga velièina ne bi bila potvrðena sa sigurnošæu, jer nauènici znaju veoma malo o albedu objekata ove velièine na ovoj udaljenosti. Zato se oni nadaju da bi preciznija merenja mogli izvrsiti uz pomoæ Habl ili Spitzer teleskopa.

Novi objekat je otkriven teleskopom od 48 inèa Palomar observatorije i novom CCD QUEST kamerom, nedavno istaliranom na teleskop.

PREKO 6 MILIJARDI POSETA NASINOG WEB SAJTA

NASA je objavila da je od sletanja Spirit rovera, njen Mars websajt imao više od 6,3 miljardi poseta.

Broj stanovnika na Zemlji trenutno iznosi 6,3 miljardi.

OPORTUNITY PRONAŠAO POLIRANE KUGLICE

Veæa fotografija
43 k

Kada je NASA Oportunity rover zagrabio po površini Marsa pre dva dana, otkrio je seriju misterija koje su još uvek zagonetka za nauènike na Zemlji. Male sferiène granule koje je Oportunity našao svojim mikroskopom su se takoðe nalazile ispod površinskog sloja, ali i pored toga one izgledaju izglanèano i polirano.

Sledeæi zadatak rovera je da ispita region ogoljenih stena u kojima se se veæina od ovih granula nalazile, i time da jasniju sliku nauènicima u šta oni to zapravo gledaju.

ULYSSES NAŠAO TRAGOVE PRAŠINE KOJI DOLAZE SA IO

Jupiterov mesec Io deponuje trag od èestica prašine na svome putu oko Sunca, i taj trag je otkrio ESA Ulisses satelit na daljini od 500 miliona kilometara od Jupitera.

Trag prašine sadrži èestice ne veæe od èestica dima, a poreklom su  iz erupcija mnogih vulkana na površini Io meseca.

Jedna neobièna osobina o tragu je da ima period od 28 dana, što ukazuje da ove èestice na neki naèin imaju uzajamnog uticaja sa solarnim vetrovima koji dolaze sa Sunca.

POTRAGA ZA PRAŠINOM ÆE OTKRITI NOVE PLANETE

Umesto direktnog gledanja za planetama velièine Zemlje, možda bi bilo lakše da se traži samo prsten od prašine koji sadrži lièni opis formiranja terestrièkih planeta,

Ovo tvrde astronomi sa Smithsonian centra Univerziteta u Utahu, nakon novog kompjuterskog modela koji su kreirali. Njihov model predviða da bi zvezde sa diskom bile malo sjajnije u infracrvenom spektru od zvezda bez diska. Astronomi bi trebali da budu u stanju da predvide velièinu planeta samo po sjaju diska u infracrvenom spektru.

Nedavno lansirani Spitzer teleskop bi bio perfektan za merenje ovih diskova.

HABL SNIMIO PRSTEN OD "BISERA" OKO 1987 SUPERNOVE

Biseri oko supernove 1987

Astronomi su ugledali najsjajniju supernovu modernih vremena pre skoro 17 godina, koju je Habl redovno pratio još od svog lansiranja.

Prošle godine, 1987 Supernova je ponovo pružila iznenaðenje kada je udarni talas od eksplozije lupio u prsten gasova koji je najverovatnije "otresen" sa zvezde još pre 20.000 godina. Pod pritiskom izazvanim šok-talasom, gas je poèeo da svetli kao prsten od bisera oko centra eksplozije. Još ovakvih svetleæih gasova æe se pojavljivati sve dok ceo prsten od gasova ne bude "zapaljen", apsorbujuæi punu snagu udarnih talasa.

DA LI JE EUROPA KOROZIVNA?

Nauènici su nestrpljivi da ispitaju Europu, jedan od Jupiterovih velikih satelita, zato što izgleda da Europa ima ogromne okeane teène vode koji bi mogli sadržati život.

Nove analize su otkrile na površni Europe prisustvo vodonik-peroksida (hydrogen-peroxide), i jakih kiselina koje bi mogle uništiti žvot. Nauènici koji su ih pronašli, nisu sigurni da li su ove korozivne hemikalije samo svetlosna prašina na površini meseca ili je u pitanju velika komponenta ledom pokrivenog okeana.

Jos jedan problem istraživanja Europe je otkriæe da bi led mogao biti mnogo deblji nego što se pre mislilo. Debljina može biti èak i u rasponu od 10 do 30 kilometara, što bi umnogome otežalo buduæe istraživanje ovog satelita.

LANSIRANJE ŠATLA POMERENO ZA 2005. GODINU

Direktor šatl flotile, M. Kostelnik je objavio da je rad na povratku šatla u upotrebu sporiji nego što je planirano, tako da se lansiranje pomera za april ili maj 2005. godine.

Zastoj je najveæm delom prouzrokovan problemima koje imaju inžinjeri zaduženi za izolacionu penu i njeno otkidanje sa rezervoara, što je bio uzrok nesreæe Columbie prošle godine.

Šef Nase, Sean O'Keefe je veæ izvestio komisiju amerièkog Kongresa da lansiranja neæe biti ove godine.

MEÐUZVEZDANI OBLAK GASOVA JE PRIRODNO LEÆE

Evropski astronom Dr.Hayley Bignall (Institute for Very Long Baseline Interferometry), veruje da meðuzvezdani oblaci gasova i prašine mogu služiti kao prirodno leæe za uvelièavanje udaljenih objekata, bolje nego bilo koji teleskop koji bi èovek mogao da izradi.

Svaka galaksija ukljuèujuæi i naš Mleèni Put ima oblake èestica oko sebe, koji se prirodno drže zajedno gravitacijom. Radijacija sa udaljenih objekata (svetlost, radio talasi, itd.) koja prolazi kroz ove oblake može biti fokusirana da otkrije detalje ovih objekata.

VELIKA CRNE RUPA RASTRGLA ZVEZDU

Ogromna crna rupa rastrgla zvezdu

Astronomi su ugledali supermasivnu crnu rupu u centru galaksije RX J1242-11 u procesu rastrgavanja i konzumiranja zvezde.

Ovaj dogaðaj je otkrio nemaèki "Roentgen" satelit, koji je uoèio eksploziju X zraka sa više energije od supernove u centru galaksije. Astronomi su zatim uperili Naisn Èandra teleskop i Evrposki Newton teleskop X zraka, i posmatrali odvijanje ovog procesa koji je do sada bio teorija.

Veruje se da je zvezda izbaèena izvan kursa usled bliskog susreta sa drugom zvezdom, tako da je dospela do supermasivne crne rupe, nakon èega je rastegljena snažnim plimskim talasom dok nije rastrgnuta na delove, oslobaðajuæi neverovatno velike kolièine energije.

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunèev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |