am@astronomija.co.yu
 
 
 Razno
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 

 

događanja
Nekoliko kratikih vesti
 

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

Mnogo se toga dogodilo iz raznih oblasti astronomije u poslednjih nekoliko nedelja. NASA ima novog šefa, ambiciozna JIMO misija (ka Jupiteru i njegovim satelitima) je i konačno otkazana, pripreme za čovekov povratak na Mesec se zahuhtavaju, imamo prve uslikane planete (da, da, potvrđene) van Sunčevog sistema, imamo povratak šatla i obilje otkrića zahvaljujući Chandri, Spitzeru i GALEX-u.. Svaka čast ko može sve da prati.

Roveri Jako mi je žao što vredne rovere na Marsu pominjemo samo kada se dogodi nešto loše. Oportuniti se gadno uvalila u neki čudan materijal na Marsu. Prostrana ravnica na Meridiani Planumu izgleda pitomo i bezazleno, ali se ispostavilo da je poprilično opasna. Rover je već nedelju dana zaglavljen, ne mrda ni milimetar. Točkovi su više od 2/3 zakopani a naučnici na Zemlji simuliraju uslove i traže rešenje.

Oportuniti ce se izvuci pre ili kasnije, a u koje se čudo zaglavila najbolje da pogledate  fotografiju desno, od pre dva dana:

Veća slika 114 Kb
 
Mars Polar Lender  Još smo kod Marsa a na njegovoj površini je (najverovatnije) pronađen Mars Polar Lender! I čini se netaknut, u jednom komadu! NASA je svaki kontakt sa lenderom izgubila po njegovom ulasku u atmosferu planete 1999. godine. Mislilo se da se MPL srušio jer su mu se motori za kočenje isključili pre vremena. Mars Global Surveyor (orbiter veteran koji krži oko Marsa od 1997. god) je načinio fotografije zapanjujuće rezolucije na kojima se vidi osim lendera i njegov padobran.
Veća slika 94 Kb
 
Kasini radi punom parom, a ko radi taj i greši. Dugoočekivane nove fotografije meseca Tetis nisu i neće stići na Zemlju jer su fotke prstenova probile dozvoljenu kvoti za kameru. Ako je uteha ove slike prstenova su fantastične
Veća slika 32 Kb
 
Deep Impact se opasno priblizava kometi Tempel 1 na koju treba svom silinom da se zarije 4. jula ove godine. Više o ovoj misiji u novoj Astronomiji. Sada pogledajte kakvu moć poseduje jedna od kamera na letelici. Na fotografiji je M11, otvoreno zvezdano jato udaljeno 6000 svetlosnih godina.
Veća slika 116 Kb

Habl I jos jedna stvar, veliki teleskop Habl je pre dve nedelje proslavio 15 rođendan. Novi šef NASA-e kaže da će razmisliti još jednom o budućnosti svima dragog teleskopa a kao rođendanski poklon institut koji rukovodi Hablom objavio je dve očaravajuće slike koje možete pogledati ovde:

 
M51, veća fotografija 37 Kb
Maglina Hubble
Veća 95 Kb

(14.05.2005.)

vrh