Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
METEO....
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
događaji
Meteorit pao negde u Hrvatskoj?
 

Vaši komentari

Behaudin Karić
behaudin@yahoo.com

Prema riječima očevidaca izgledalo je kao da nešto gori na nebu. Zatim snažna eksplozija, te podrhtavanje tla. Sve je trajalo nekih desetak sekundi.

Eksplozija se čula 25.07.2007. u Samoboru i dijelu Zagreba, a podrhtavanje tla osjetilo se čak u Karlovcu. No nikakve potvrde da se zaista radi o meteoru nije bilo. Neki mediji pišu kako su svjedoci na nebu vidjeli nešto poput 'vatrene kugle', koja se zatim 'srušila na tlo'. Ulazak meteoroida ili nekog drugog tijela u zemljinu atmosferu, za Vjesnik je potvrdio i Korado Korlević, voditelj zvjezdarnice u Višnjanu. 'Nešto je palo! Bilo bi interesantno pronaći to mjesto i utvrditi o čemu se radi. Prema pričanju očevidaca, koji su čuli i 'zvučni efekt', moguće je da se pad dogodio negdje u zagrebačkoj okolici', rekao je Korlević. Navodno su vatrenu kuglu vidjeli i šibenski vatrogasci, te stanovnici Samobora, Dugoga Sela i Jastrebarskog.

***

»Ja sam ga vidio, a možda i čuo. Bio sam u Pisarovini, južno od Jastrebarskoga. Gledao sam prema zapadu, a onda je nešto bljesnulo na nebu. Mislio sam da je odsjaj od aviona ili takvo što. Bio sam u automobilu, stao i izašao van. Odmah sam vidio trag na nebu sličan avionskomu, samo kratak i zbijen. I nakon dvije do tri minute se čuo zvuk sličan dalekoj grmljavini«. Ovo je izjava koju je hrvatskom Vjesniku dao Vid Nikolić član AD "Beskraj". Ceo članak: http://www.vjesnik.hr/html/2007/07/27/Clanak.asp?r=tem&c=3

***

Lijep pozdrav svima,

Superbolid koji je oko 12:02 - 12:05 SEV eksplodirao negdje nad HR-SI granici (nasi ocevidci ga daju nad Japeticom, dok slovenski podatci ukazuju na lokaciju juzno od Ljubljane). Superbolid je vidjen iz Sibenika, Pazina, Zagreba, Jastrebarskog, ..... Slovenije.

Pojava je bila toliko spektakularna, danji meteor, bljesak, fragmentacija, dimni trag da su vatrogasci u Sibeniku bili u uzbuni i cekali poziv jer su im "zivci
tanki" ovih dana.

Prema opisu, pad meteorita je vise nego moguc.

Traze se ocevidci, snimke nekih nadzornih kamera koje u vidnom polju imaju podrucje nad Jastrebarskim. Ako se nadje imamo lokaciju pada i ode se u potragu.

Korado

***

 

(26.07.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se