Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Teorija i praksa
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
događaji
KATM 2007.
   

Janko Mravik
mravicster@gmail.com
predsednik AD Univerzum
Bačka Palanka

Vaši komentari

Ove godine 22, 23. i 24. 06. po treći je put organizovana škola brušenja ogledala. Škola se održavala u Korenici, nekada Titovoj, pod organizacijom tamošnjeg Astronomskog društva a pod pokroviteljstvom lokalnih privatnika i turističke zajednice.

Naravno sve je kao i prethodnih godina bilo obezbeđeno, smeštaj, hrana , materijal za brušenje i alati, kao i iskusni predavači. Organizacija je bila odlična.

U samu Korenicu smo stigli u poslepodnevnim časovima gde nas je sačekao domaćin Nikola Mazarekić koji je svu organizaciju snosio na svojim plećima. Polako su i ostali učesnici dolazili da bi smo svi oko 18 h otisli na večeru u školski restoran.

Posle večere je dr željko Andreić održao jedno predavanje o astronomskim instrumentima i merenju kvalitete optike.

Sutradan je počelo ono najvažnije, brušenje ogledala. Ja sam zajedno sa još jednim momkom brusio ogledalo od 300 mm. To je dosta zahtevan posao i u dva dana nismo stigli da dodjemo na dubinu koja nam odgovara. To ćemo naravno da nastavimo sledeće godine.

Bilo je još predavanja o vansolarnim planetama. Predavač je bio Gregor Srdoč. 

Naravno sa svime smo oduševljeni, prirodom, ambijentom, druželjubivosti, ponajviše tamnim i nezagađenim zvezdanim nebom, njihovom budućom opservatorijom a pogotovo entuzijazmom kojim oni pristupaju svemu ovome. 

Janko Mravik
predsednik AD Univerzum
Bačka Palanka

(08.07.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se