Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Ovog meseca
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Amerikanci zabrinuti – Kinezi prvi na Mjesec!
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
Hoće li Kinezi prestići i Ruse i Amerikance u svemirskoj utrci k Mjesecu?!

Direktor američke svemirske agencije, Michael Griffin izjavio je za BBC kako amerikanci imaju razloga za zabrinutost u svemirskoj utrci k ponovnom osvajanju Mjeseca. Kineski uspjesi u svemirskim tehnologijama i rastuće aspiracije najmnogoljudnije nacije na svijetu realno im omogućavaju da stignu na Mjesec prije nego mi, izjavio je Griffin. Tijekom proteklih nekoliko godina kinezi su pravilnim postavljanjem ciljeva u svemirskoj utrci ovladali tehnologijom potrebnom za let u svemir. Godine 2003. kao treća nacija u svijetu, iza Rusije i SAD, poslali su čovjeka u svemir. Dvije godine kasnije dvoje kineskih astronauta boravili su nekoliko dana u svemiru. A za ovu godinu upravo su u tijeku završne pripreme za slanje troje taikonauta (tako kinezi nazivaju astronaute) u svemir pri čemu će jedan od njih izaći u otvoreni svemirski prostor i obaviti tkz svemirsku šetnju.

Za očekivati je da tijekom 2010.-2011. godine kinezi u svemir simultano lansiraju dva svemirska broda s zadaćom spajanja u orbiti i prelaska astronauta iz jednog svemirskog broda u drugi. Nakon toga kinezi su realno sposobni za misiju leta do Mjeseca i natrag bez slijetanja na površinu, što će najvjerojatnije i učiniti oko 2015. godine. U međuvremenu Kina će poslati nekoliko robotičkih letjelica k Mjesecu, uključujući i lender, rover te misiju koja će dopremiti uzorke Mjesečeva tla na Zemlju. Stečena iskustva u tim misijama biti će dovoljna za naredni korak – spuštanje prvog kineskog astronauta na Mjesec oko 2020. godine.

S druge strane američki raketoplani izlaze iz operativne upotrebe 2010. godine, a nova genereacija letjelica iz programa Constellation biti će spremna za prvi probni let najranije 2015. godine. Trebati će proći nekoliko godina da se nove letjelice uhodaju i isprave svi njihovi nedostaci koji će se uočiti tijekom upotrebe, te je malo vjerojatno (ponovo) spuštanje amerikanaca na Mjesec prije 2025. godine.

Posljednji čovjek na Mjesecu bio je Eugene A. Crenanu, daleke 1972. godine.

(17.07.2008.)


Komentari

19.07.2008.

Ma šta veliš, Kinezi to kao hokus pokus...hop pa na Mesec 2020e, a šašavi i smotani Ameri će to da vežbaju i vežbaju čak do 2025e.Pitanje je da li i tada.
Svaka čast na realnom prikazu stanja. :))))

Sigmund

***

22.07.2008.

Naravno da su zabrinuti, konacno ce se i dokazati da su njihovi prevaranti lazirali Apolo misije. Sad im treba jos 17 godina za pripremu, a vec su imali 6 \"uspesnih\" misija, pripremljenih za mnogo krace vreme, dal oni to mozda nazaduju?
Pozdrav

MP
 


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se