Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Sateliti
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Županijsko natjecanje iz astronomije
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na snimak  

 

Prošlog je petka u Višnjanu održano županijsko natjecanje iz astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola.

Natjecanje je u tamošnjoj Osnovnoj školi J. Šurana započelo u 10 sati. Sudionici su najprije rješavali zahtjevne testove znanja, potom predstavili svoje male znanstvene radove da bi ih na kraju putem Powerpoint prezentacije branili pred komisijom, odgovarajući na njihova brojna pitanja.

Ove godine na županijskom natjecanju iz astronomije sudjelovali su samo članovi Astronomske udruge Vidulini iz nekoliko osnovnih i srednjih škola Istarske županije.

Iako astronomija zbog nerazumljivih razloga kao izvannastavna aktivnost ove školske godine nije prihvaćena u Kanfanaru i Žminju, mladi astronomi i njihov voditelj Marino Tumpić bez ikakvih sredstava financiranja ipak održavaju nastavu astronomije snalazeći se prostorno i materijalno na sve moguće načine. Usprkos činjenici da se u nekim drugim sredinama za astronomiju i slične projekte izdvajaju znatna financijska sredstava, njihovih predstavnika na ovogodišnjem natjecanju nije bilo. Nadamo se da će se u narednim godinama ovakvo stanje promijeniti te da će astronomija kao najstarija prirodna znanost naći svoje mjesto i u školskim klupama.

Time je veći uspjeh mladih astronoma koji su sakupili iznimno velik broj bodova te je nekoliko njih (Marina Tumpić i Andrea Maretić u kategoriji šestih razreda, te Marko Božac i Ivana Maružin u kategoriji prvog, odnosno drugog razreda srednje škole, oboje iz opće gimnazije J. Dobrile-Pazin) najvjerojatnije osiguralo sudjelovanje na državnom natjecanju koje će se ove godine održati krajem travnja u Zagrebu.

 

Snimci sa strane:

Članovi Astronomske udruge Vidulini koji su prema rezultatima natjecanja najvjerojatnije osigurali odlazak na državno natjecanje iz astronomije


(04.03.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

 

AM Index
 
priključite se