Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Vesti
 

Sadržaj AM

 
događaji
POPULARIZACIJA ASTRONOMIJE
 

Vaši komentari

Dragan Radmilović
treger461@nadlanu.com

Beograd
6.11.2008.

Na poziv gospođe Krstin Biljane, profesorke geografije u osnovnoj školi "Vasa Živković" u Pančevu, koja ujedno vodi astronomsku sekciju, odazvali smo se Ljuba Važić, predsednik amaterskog astronomskog društva iz Pančeva, upravnik astronomskog društva Ruđer Bošković profesor dr Miodrag Dačić i saradnik društva Ruđer Bošković Radmilović Dragan.

Do Pančeva smo došli vozom dr M. Dačić i ja, a od železničke stanice smo išli kombijem koji je obezbedio Lj. Važić. Kako deca imaju u školi mali Optisanov teleskop, ja sam poneo moj teleskop Njutn 200/1000 na montaži EQ6. Lj. Važić je doneo teleskop njihovog društva Njutn 12’’/1800 na Dobson montaži.

Deca su nas čekala ispred škole u dvorištu i kada su videla instrumente njihovoj radosti nije bilo kraja, a bogami i mi smo bili dirnuti prizorom. Odmah smo prešli na raspremanje instrumenata. Za vreme rada deca su se stiskala oko nas sa velikim interesovanjem. Interesovalo ih je zašto se teleskopi na ekvatorijalnoj montaži moraju useveravati a na Dobsonovoj montaži ne. I tako redom deca su postavljavala pitanja a mi smo im strpljivo objašnjavali.

Kako smo posmatranje vršili iz školskog dvorišta nismo mogli da gledamo objekte dubokog neba, ali su deca zato uživala u posmatranju Meseca i Jupitera. U prijatnom druženju sa decom vreme od tri sata nam je proletelo.

Hteo bih da nakraju pohvalim i direktora škole koji je takođe sa nama posmatrao i družio. Profesorka Krstin se stvarno posvetila deci i njihovoj astronomskoj sekciji što je danas stvarno retko.


(08.11.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa