Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Vesti
 

Sadržaj AM

 
događaji
Asteroid proleteo pored Zemlje - izvešaji
 

Vaši komentari

Slavko Stojanov
slavko@astronomija.co.rs

U 02h oblacni front iz pravca severozapada. U 03h isto! A da je bilo vedro, trag bi ličio na manji meteor, dakle ništa posebno. Video sam par snimaka italijanskih amatera koji navode magnitudu od +10 do +11. Godišnje Zemlju pogodi nekoliko takvih Ne objekata, samo što je ovog puta Neo registrovan PRE udara.

Mislim da se u okviru takvih pojava pomalo preteruje u očekivanju posledica. Ali da sačekamo neki konkretniji prikaz traga ovog Neo.

Kliknite na snimak

Snimak 2008 TC3 koje su načinili italijanski amateri polumetarskim teleskopom. Razdaljina Neo od Zemlje je iznosila u tom momentu oko 170.000 km.

O ovom će se još samo danas pričati ... jer šteta je što u Sudanu nema amatera astrofotografa . Ja i dalje pomalo sumnjam u impakt celokupne mase objekta. Da li je samo manji deo sagoreo a veći se odbio od atmosfere i produžio novom putanjom. Videću sta piše u Asuanskim novostima, to je bilo blizu njih. Vatrena kugla bi se videla u radijusu od bar dvesta kilometara da je celokupna masa sagorela u atmosferi. Ali baš takve pretpostavke čine astronomiju zanimljivom.


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa