am@astronomija.co.yu

 

 

Priče sa liste
 

 

 

Sadržaj AM

 

 


priče sa liste
Super računari
 

Preuzeto sa mailing liste ad_loznica

Da su računari jedan od najbitnijih oruđa u astronomiji pokazuje svakodnevna izgradnja super računara koji izvršavaju i obrađuju milijarde podataka. Evo nekih podataka o prva dva najjača u svetu koji se zovu Plavi Gen I i Plavi Gen II.

Na fotografiji vidimo ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer). Bio je to prvi elektronski digitalni kompjuter. Predstavljen je 1946. na Univerzitetu Pensilvanija. U upotrebi je bio do 1955.

Autori liste 500 najbržih superkompjutera smatraju da će konačna verzija Plavog gena, koja je najavljena za kraj ove ili sredinu iduće godine, postati najbrži superkompjuter na svetu. Kada bude gotov, snaga Plavog gena će ulivati strahopoštovanje, čak i prema standardima koji važe za najbrže superkompjutere današnjice. Prvi sistem će biti instaliran u američkoj Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor i dostizaće brzinu od 360 biliona operacija u pokretnom zarezu u sekundi, odnosno 360 teraflopsa. Njegovi procesori su specijalna varijanta IBM-ovih procesora iz serije Power, svaki sa dva jezgra, od kojih jedno služi za obradu podataka a drugo za komunikaciju, ali se pri manje složenim zadacima za obradu podataka mogu iskoristiti oba jezgra. Podatke kroz računar prenosi pet različitih mreža.

Plavi gen će se koristiti za istraživanja koja simuliraju fizičke pojave kao što su starenje materijala, vatra i eksplozije i za istraživanja u kosmologiji.

Drugi superkompjuter Plavi gen koji IBM sklapa, namenjen je projektu istraživanja svemira Lofar, kojim rukovodi holandska organizacija za istraživanja u astronomiji Astron. Za razliku od drugih istraživanja te vrste, projekat Lofar će za prikupljanje kosmičkih signala koristiti mrežu od 20.000 do 30.000 radio antena raspoređenih na više stotina kilometara, umesto jednog džinovskog radioteleskopa. Plavi gen 2 imaće 12.000 procesora, radiće pod operativnom sistemom Linux i izvršavati više od 30 biliona (deset na dvanaesti) operacija u pokretnom zarezu u sekundi, odnosno 30 teraflopsa.

Mijat Mijatović
Astronomsko društvo "Loznica", www.ad-loznica.org.yu  

(jun 2004.)

vrh