am@astronomija.co.yu

 

 

 Priče sa liste
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

priče sa liste
Životni vek Marosvih rovera
 

Preuzeto sa mailing liste ad_loznica

Marsov rover
Veća 40 k

Pre neki dan sam pročitao nešto što me je u isto vreme i obradovalo i ožalostilo. Radi se o produženju misije rovera na Mars do septembra. Isprva sam mislio da je njihov prognoziran život bio unapred određen nekim od tehničkih karakteristika samih rovera. Prva informacija koju sam uspeo naći je da kutija u kojoj se nalaze neki od ključnih delova rovera mora da se drži na temperaturi nad 0° C i da se za to koriste neki plutonijumski elementi koji imaju izvesni rok trajanja.

S druge strane čuo sam da je život rovera ograničen sa životom foto ćelija (panela) koje imaju toliki rok (oko 100 dana). Ja se bogami sa ovim ama uopšte nisam složio iz prostog razloga što fotoćelija na mom starom digitronu još uvek radi iako je star više od 15 godina:-)). Pa valjda su dosad izmislili još efikasnije fotoćelije.

I eto tako ja i pored "silnih" informacija ipak ostadoh bez one prave istinske. Šta je to što određuje koliko će dugo raditi ili živeti roveri na Marsu. Prosto sam se razočarao ako su Nasini naučnici mislili da izvrše surovo isključenje, a ja bih slobodno rekao eutanaziju tih malih stvorenja. To što su im produžili misiju zanči da oni i dalje mogu da rade i da istražuju bez problema.

Pa eto ako neko zna šta je to što određuje dužinu živote rovera neka mi javi. Prihvatam sve odgovore osim onog da u Nasi sedi neki dželat pored nekog dugmeta na kome piše Rover on-off. :-(((.

Pozdrav svima
Radan


Životni vek oba Mars rovera zavisi od baterija-solarnih panela koji ih pune, a obzirom da su česte oluje na Marsu dolazi do taloženja prašine na solarne panele i samim tim ograničava ionako slabo Sunce da puni baterije. I shodno taloženju prašine na panele će se i operativna funkcija smanjivati. NASA je predvidela da će roveri izdržati oko 6 meseci, ali možda i duže.

Pozdrav Radanu i ostalima....Lubiša


Da li je istina da je na toj hemisferi počelo godišnje doba zima pa će i to umanjiti količinu svetlosti koja je neophodna za stvaranje energije.

Nadam se da svi znamo da je Marsova osa rotiranja skoro identično nagnuta kao i Zemljina pa su godišnja doba vrlo slična na Marsu kao i na Zemlji.

Mijat


Ovoga puta da se malo nadovežem na komentar (ili pitanje Mijata) da li je postojala mogućnost da NASA isključi rovere, nakon 91 Sol-a, tj. kompletuiranja predviđene misije? Mislim da nije. Oni sami kažu da je posle ovoga perioda, sve što budu mogli još da izvuku i dobiju od rovere je čist BONUS, tj. dobitak, pošto su verovatno još kod projektovanja predvideli sve okolnosti na Marsu, tj. između ostalog i koliko mogu da traju i solarne baterije. Ovo što kaže Ljubiša je najtačnije, u zavisnosti od prašine (a sad se vidi da su tamo velike oluje i velika taloženja prašine !) verovatno drastično smanjuje mogućnost napajanja sunčevom energijom, što utiče na njihov vek trajanja. Vidimo iz NASA-inih komentara, da su oni, pre svega, veoma zadovoljni što je misija uspešno privedena kraju u predviđenom roku, tj. da nije dosšo do nekih velikih havarija i prestanka rada robota pre isteka ovoga roka od 91 Sol.

Pozdrav svima....
Gordana


Za ljubitelje dobrih kolor fotki- Marsa-Olimpus Mmons-Olimpus vulkana.

Pogledajte: http://www.esa.int/SPECIALS/Mars_Express/SEM59O67ESD_0.html

Pozdrav svima...Ljubiša


(april 2004.)

vrh