am@astronomija.co.yu

 

Osmatranja

        

 
 

Sadržaj AM

 

 

osmatranja

24.02.2003.

A nedjelja je počela tako bezazleno.. :) Nebo je obećavalo, onako malo mutnjikavo, pa sam se sjetio da bi mogli dogovoriti snimanje iz grada. Kao lokaciju smo odabrali Sestine, što se pokazalo odličnim izborom. Naime, navečer se počela dizati magla koja je već puzala po Cmroku kada smo se mi tamo našli, oko 20h. Sestine su očito dovoljno visoko, a magla je pomogla smiriti atmosferu, ali i blokirati dio svjetlosnog zagađenja Zagreba, pa je nebo bilo dosta tamno. Dok je Vid slagao svoj scope & opremu za snimanje (C8 + laptop + ToUcam), moj Oberwerk 15x70 je kružio od ruke do ruke.

Boris Štromar 
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

A nedjelja je počela tako bezazleno.. :)

Guštali smo se gledajući razne Messiere. Otvoreni u Kocijasu su bili super, M42, M50 (nisam našao M46 i 47), double cluster (i jedan veliki IC pokraj njega) su bili laka meta. Uspio sam uočiti M101, ali jedva. Kasnije sam pronasao M51 dok smo pokušavali starhoppati do te galaksije s namjerom da je usnimimo.

Čim smo bacili prvi pogled na Saturn kroz C8, bilo je jasno da je seeing odličan. Pogled je bio veličanstven pri 225x kroz 9mm ortho. No budući da nismo znali hoće li i nama smetati magla, krenuli smo sa snimanjem. Vid je svoj scope predvečer već temperirao na svom balkonu, tako da nismo morali čekati da se smire unutarnje turbulencije. U uzbuđenju koje je nastalo kada smo ugledali Saturn na ekranu smo skoro zaboravili na Sabinu i njen scope 8" newton koji je također često bio uperen u Saturn i Jupiter.

Čim je Vid izoštrio Saturn, vidjelo se da je seeing vrlo stabilan. Cassini se kužio bez problema, a u vanjskom prstenu smo uočili nešto što je naslućivalo Encke  diviziju.. međutim, sad nakon obrade se kuži da ipak nije divizija, već minima. Isprobavali smo razne settinge kamere. Ekspozicija je bila na 1/25s, a FPS smo stavili na 5 da kvaliteta frameova bude sto bolja.

To je bio dobar potez uz ovako stabilnu atmosferu. Gamma na najmanje, brightness malo podebljan, gain negdje na 1/4 (ak sam dobro zapamtio). I - shishaaaj :) Snimili smo dva AVIja, onaj drugi nekih 5 minuta.

Sljedeći na redu bio je Jupiter. Njega je bilo teže izoštriti jer nema tako kontrastnih detalja kao na Saturnu (Cassini), a činilo mi se i da je više "plivao". Također smo snimili dva AVI-ja, stack sa ovog drugog mi se čini da ima finije detalje, ali ništa spektakularno. Između ta dva AVIja smo snimili jos jedan - Ganimed i Europu. Bio je odličan osjećaj vidjeti live na ekranu disk od Ganimeda! Cartes du Ciel kaže da mu je prividni promjer tada bio 1.65", a Europi 0.98".

Nakon toga smo se bacili na deep sky. E, tu je bilo problema sa starhoppanjem, nikako da nađemo M51. No svejedno, bilo je lijepo vidjeti deep sky snimanje sa modificiranim ToUcamom u akciji. Na kraju je Vid odlučio snimiti M1. U međuvremenu se većina ekipe prosmrzavala, pa nas je na kraju ostalo samo par najupornijih - osim Vida i mene još Sabina i Mirko. Skoro smo poludili od traženja M1.. svatko je imao neku svoju ideju za starhopping, pa smo išli malo u jednom, malo u drugom smjeru.. na kraju nas je navodila Sabina, a M1 smo uočili tek kada je Vid na previewu stavio ekspoziciju od 10s (umjesto 2-3). Vid je usnimio M1 sa ekspozicijom 16 sekundi kod koje se već primjećivalo da praćenje predstavlja problem.

Kraj sesije je bio nešto malo prije ponoći. No, to nije bilo sve jer bi se i Vid i ja pojeli živi da AVI Saturna ostavimo ležati na HDDu ;) Tako se sesija nastavila preko e-maila i SMSa, i trajala je sve do cca 2:30 jer smo si međusobno slali razne obrade, stackove, itd. Jupiter nije nešto posebno, ali zato slobodno mogu reći da je ovo jedan od najboljih Saturna koje sam ikada vidio snimljenog sa amaterskom opremom. Cassini divizija je fantastična, vidi se struktura prstenova i Encke minima (zatamnjenje na polovici vanjskog prstena), pojasevi i prekrasna gradacija boja na disku...

Saturn, veća slika:
http://www.geocities.com/vidn  

Iako je naravno Vid "cro planetary wizard" najzaslužniji za super snimku, mislim da se neće buniti kada kažem da smo svi na neki način sudjelovali u snimanju. Super iskustvo, a rezultat.. hijooo :)) Sljedeći puta idemo u pohod na Jupiter, da pokažemo ekipi iz Hong Konga kako se to radi u lijepoj našoj ;)

Fotku Saturna mozete vidjeti na adresi http://www.geocities.com/vidn  

(februar 2003.)

vrh


[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride ]