am@astronomija.co.yu

 

Osmatranja

        

 
 

Sadržaj AM

 

 

osmatranja

Jarun 2.2.2003.

Budući da je nekim čudom ostalo vedro, dogovorili smo se nabrzinu za promatranje kometa NEAT sa Jaruna. Nebo je bilo baš dobro, tamo je ok rasvjeta i stvarno se moglo na miru promatrati...još da je bilo nekih 20 stupnjeva toplije, bilo bi super :) Tako da smo observing završili nakon 45-tak minuta zbog laganog gubitka osjećaja u udovima :)

Boris Štromar 
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

...dogovorili smo se nabrzinu za promatranje kometa NEAT sa Jaruna. Nebo je bilo baš dobro.

Uglavnom, komet se baš dobro vidi, Luka ga je bez problema detektirao u svom 8x30 dalekozoru. U 50mm dalekozoru se kuži kao okrugla mrlja, nisam siguran da sam uspio detektirati rep, no sa nekog tamnog mjesta bi se sigurno moglo. Moj 15x70 Oberwerk je bio "instrument of choice" ;) za sve prisutne.. vidjela se lagana elongacija i blijedi rep usmjeren prema gore i malko nalijevo. Još kad sam naslonio ruke na auto i stabilnije drzao dalekozor, moglo se lakse uočiti rep, dosta dugačak. Mirko je imao ETXa u kojem se fino vidio oblik jezgre (tj. kome), ali rep se jedva nazirao. Baš je bilo gust promatrati, samo da nije toliko puhalo, smrzli smo se skroz. E sad se ja moram ispričati Sabini jer je ona na Jarun došla tek kasnije, kad sam ja već bio doma :( a od one zime mi se valjda smežurao mozak pa sam joj zaboravio javiti da odlazimo. Sorry Sabina :(((

Onako odokativno smo probali odrediti magnitudu. Uspoređivali smo defokusirane zvijezde u blizini i zaključili da je sjaj komete cca 5.5. Ja sam naravno malo čekirao neke svjetlije Messiere. Bilo je stvarno jako bistro, double cluster se puno bolje vidio nego prije kad sam gledao iz grada. Andromeda galaksija je također bila dobra, Plejade ne moram ni spominjati, M41 (onaj otvoreni ispod Siriusa) je bio bljedunjav, no začuđujuće dobar budući da je bio nisko. Hmm, šta još.. ono, Jupiter, Saturn.. kod Saturna se bez problema kuži da je izdužen (prstenovi). Jedino mi se čini da dalekozor nije baš savršeno kolimiran, no to će pričekati neke toplije (i paralelogram mountirane ;) ) dane..

(januar 2003.)

vrh


[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride ]