am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

žurke

JSP 1.10.2003.
(Japetić star party)

 

1.10.2003.
Samo ukratko jer nisam puno toga promatrao, više sam fotografirao. Nebo je bilo OK, ali dosta promjenjivo, pa je ponekad bilo super, a ponekad loše. Na početku sam promatrao neke standardne M-ove, M27 (super je izgledao, full se dobro vidjela maglica, pogotovo onaj tamniji dio, a na 154x su se vidjele još neke zvijezde u maglici), M13, M11... Zatim sam posjetio par planetarnih, NGC 7008 i NGC 6826. Prva je prilično velika, nepravilno okrugla, na rubu se vidi jedna sjajna dvostruka zvijezda, a unutar same maglice 2 tamnije zvijezde (valjda je jedna od njih centralna, ne znam). I za divno čudo kuži se da nije jednoliko osvjetljena, nego ima nekakvu strukturu koju je teško ovako opisati. Trebao bi se opet posvetiti skiciranju, definitivno.

Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

 

Zaboravih, naravno da sam promatrao Mars, na početku se fino vidio Syrtis Major i Sinus Sabaeus (ili kak se već piđe).

Ova druga je tzv. blinking nebula koju sam po prvi puta vidio kako treba. E, totalno je super, stvarno blinka! To trebate vidjeti..manja je od ove prve, ali sjajnija, okrugla, i djeluje oštrije. A drito u sredini je zvijezda, pa kad se zabuljiš u nju direktno, maglica totalno nestane! Čim pogledaš sa strane pojavi se maglica, sjajna i velika, super efekt! Doduše na većim povećanjima (220x) taj efekt nestaje, ali se može skužiti nekakva struktura, također je teško za opisati. Enivej, opet me oduševio kontrast mak-newta, svašta se može vidjeti.

Još jednu planetarnu sam gledao, a to je Helix (ne znam NGC broj). Iako sam malo zakasnio (već je bila nisko, trebao sam gledati prije), usprkos tome sam se iznenadio količini detalja. U 14mm Pentaxu (ofkors) je bila super, makar sam mislio da će biti preveliko povečanje. Vidjela se već u finderu, a u teleskopu je zauzimala pola vidnog polja, pa iako se baš nije vidio prsten k'o na fotografijama, definitivno je bilo strukture u vanjskim dijelovima, negdje svijetlije, negdje tamnije..

Dok je nebo još bilo OK promatrao sam i M31 i M33. Jako mi se sviđaju te galaksije, a skoro sam ih otpisao sa repertoara jer sam mislio da se ne može ništa posebno vidjeti u njima. Ovaj puta sam opet uspio vidjeti dvije tamne pruge u M31 (sljedeći puta moram identificirati G1 kuglasti!) i strukturu u M33. Kontrast rulez ;)

Zaboravih, naravno da sam promatrao Mars, na početku se fino vidio Syrtis Major i Sinus Sabaeus (ili kak se već piđe), usprkos srednjem seeingu. Čini mi se da sam dobro pogodio kolimaciju!

Ostatak vremena sam fotkao, samo mislim da baš i neće bit bajno, zbog neba, koje baš i nije suosjećalo sa mojim astrofotografskim potrebama. Pred kraj su se skupljali oni šugavi tanki visoki oblaci od kojih više ne znaš da li se nebo pogoršlao ili je dobro, ili šta se dešava. Naravno, čim sam se spremio je nebo bilo opako dobro! Al svejedno, tada mi je proradila astronomska "solidardnost" sa vremenskim prilikama :) pa mislim, neće zvijezde nigdje pobjeć, bit će još prilika za dobre fotke!

Ali zato kad sam se vraćao doma sam po prvi puta ugledao tzv. noctilucent clouds (koji je prijevod na hrvatski??). Prvo mi je bilo nekaj sumnjivo, a onda sam skužio da je to fakat to! Baš su super, vidio sam ih kad sam se vozio u ZG, oko 4h ujutro (izlazak Sunca je skoro u 7 ujutro) i nisam bio siguran da je to to, ali su stvarno svijetlili bjelkasto i bili su prekrasni, dok je okolo još bilo zvijezda ko u priči. Super prizor... uslikao sam ih, samo mislim da sam fulao ekspoziciju, a kako tada nisam bio siguran da je to to, nisam se baš trudio... kreten :( Enivej bili su ogromni i falio mi je neki širokokutni objektiv da to sve uhvatim.

Dec ol..hev fan :)

(septembar 2003.)

vrh