am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

žurke

JSP 19/20.7.2003.
(Japetić star party)

 

19/20.7.2003.
Nije bio baš neki veliki JSP budući da smo bili samo trojica (Mirko, Matija i ja), ali je zato bio prvi JSP sa mojim novim teleskopom, Intes MN-71 iliti u prijevodu 7" mak-newtom na HEQ-5 montaži. Ja sam došao nešto ranije od ostatka ekipe i na miru složio teleskop. Još nije bio potpuni mrak kad je došao auto, a iz njega dvojica od kojih mi je jedan prišao i čudio se "topu" na parkiralištu :) Čovjek očito nikad nije gledao kroz teleskop pa ga je zanimalo kako se vidi. Bio je neki lokalni, a cijelo vrijeme se nešto ispričavao u stilu da je on drvosječa i da nikad nije vidio tako nešto..pa sam mu rekao da isto tako vjerovatno ni ja ne bi znao radit njegov poso a da mi nekaj ne padne na glavu :) Uglavnom, pokazao sam mu Albireo, drugo se ništa nije isplatilo.

Boris Štromar 
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

Mars je stvarno bio super.

Mirko i Matija kad su došli su odmah otišli u dom na grah, a ja naravno ostao na parkingu. Uglavnom cijelu večer sam ciljao poznate Messiere, da vidim kako mi se ponaša moj novi scope u kombinaciji sa 14mm Pentax XL okularom kojeg sam osvojio na Cloudynights. Uglavnom, kombinacija tog dvojca je fantastična! Pentax daje 77x povećanje i 0.85 stupnjeva vidno polje. To mi je dovoljno i za pronalaženje i za promatranje objekata, tako da 25mm plossl uopće nisam koristio. A prividno vidno polje od 65 stupnjeva je supeeeerrr... Mirko mi je bio dao svoj 26mm plossl dok je on eksperimantirao sa Pentaxom na ETXu.. totalno izgleda kao da gledaš kroz cijevčicu nakon što se navikneš na Pentaxa! Enivejk, okular je oštar od ruba do ruba, nema nikakvih distorzija i cijeli field je "ravan". Fantastično! I u kombinacii s 2x barlowom (Celestron Ultima, 154x) je super.

Na početku sam ciljao kuglaste skupove, M22, M10, M12, M14, M3. Odlični su, pa iako je npr. M22 bio relativno taman (bješe nisko, a nije još bio full mrak), odlično je bio razlučen, a zvijezde sitne točkice. Cijelo vrijeme me fasciniralo to što se teleskop uvijek može još više izoštriti, iako misliš da je slika već oštra!

Ondak, promatrali smo M27 (fino sjajno), M71 (lijepo se vide zvijezde, a i okolo njega ih je puno), ali sam zato zaboravio neke druge objekte kao sto su Veil, maglice u Strijelcu i slično. No zato se bez problema razlučuje double-double vec pri 77x povećanju! Fantastično izgleda, mora se priznati!

Bilo je još ponekih objekata, a i "gostiju". Onaj drvosječa je sa frendom isao doma pa je pogledao Mars, a bila je još jedna ekipa (njih troje) koja se išla prošetati nakon obilne večere i vina (utjecaj vina se vidio u pitanjima "u kojem smo solsticiju" i "dakle, golim okom to možemo definirati kao mliječni put") :).

Mars je stvarno bio super. Na 240x povećanju (9mm ortho + 2x barlow) sam ga izoštravao i izoštravao i uvijek je moglo malo oštrije.. ludo! Fino se vidjela polarna kapa sa tamnim obrubom, a ostali detalji na površini Marsa nisu sam bili tamne mrlje, već se mogla vidjeti lagana struktura u njima. A seeing je bio prilično loš! Joj, što će biti kada jednom bude mirna atmosfera, uhuhuuu... Uz to, na Japetiću je dosta puhalo pa se slika tresla. HEQ-5 se ipak malo muči sa mrcinom od tubusa, + to što fali još protuuega. Eh da, moram reći da mi se finder ne sviđa previše, nitni kriz se jedva vidi (katkad uopće ne), zvijezde su na rubovima komatozne, a eye relief je užasno mali.

Promatrali smo i Mjesec bilo ga je gušt gledati usprkos turbulencijama. Na 154x (Pentax + barlow) je posebno lijepo "šetati" se po površini.

Mirko i Matija su otišli prije mene jer su se malo smrzli. Ja sam bacio još par pogleda na Mars i Mjesec, spakirao se i u 3:30 krenuo nazad. Ne znam da li ću izdrzati da i danas ne odem na observing ;)

 

(jul 2003.)

vrh