am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

žurke

JSP 22.3.2003.
(Japetić star party)

 

 

22.3.2003.
Jučerašnji JSP je bio vrlo skroman. Naime, gotovo nitko nije bio za akciju iz raznoraznih razloga, tako da smo se na Japetić uputili Marko, Luka i ja u mom autu, a Vid je došao par minuta kasnije. Nebo je bilo sasvim OK, niti jako transparentno, ali niti jako loše.. uglavnom, ocjena vrlo dobar :) Od opreme smo imali slavni C8 i moj 15x70 Oberwerk, ali ovog puta sa paralelogram mountom koji mi je napravio Beri. Iako je Vjeko ponudio da uzmemo njegov C9.25 (hvala Vjeko!) ja sam se nećkao jer sam baš htio isprobati kako funkcionira montirani dalekozor sa Japetića.

Boris Štromar 
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

Inače, na parkingu je tako opako puhalo, pa i da smo htjeli ne bi izdržali cijelu noć. Ovako smo se pokupili natrag čak prije nego što je Mjesec izašao (oko 23:30 je bio izlazak). Marko i Luka su nekoliko puta iskoristili toplinu planinarskog doma, a Vid i ja smo se ostali boriti s elementima ;) Meni je zapravo bilo drago što nisam imao teleskop jer su mi se ruke smrzle već u procesu montiranja dalekozora na paralelogram, pa sam morao napraviti pauzu.

Inače, paralelogram je složen od aluminijskih cijevi, a stoji na nekom starom fotostativu. Iako sve skupa djeluje malko lelujavo, stvar fino funkcionira. Od takve konstrukcije je nerealno očekivati savršenu preciznost gibanja i stabilnost, ali dovoljno je pridržavati dalekozor rukama i sve je ok!

Na putu do Japetića mi je pala na pamet ideja da napravim mini Messier maraton - točnije, da odradim prvu polovicu Messiera prije nego što izađe Mjesec. Biti će dobra vježba za pravi maraton, a usput ću vidjeti hrpu raznih objekata dalekozorom, po prvi puta na montaži, i još pod tamnim nebom.

I šta da vam kažem.. prvi objekt nije bio Messier, ali je bilo dovoljno za past na doope: double cluster (ili ti ha i hi, iliti hehehe cluster). Jednostavno fantastično.. dalekozor se fino lagano pridržava da ne leluja na onom dugačkom paralelogramu, pa usprkos tome što se malo mrdulji, to su vrlo lagana gibanja koja nimalo ne smetaju pri promatranju. A pogled.. aaa.. "my god it's full of stars" je najbolji opis! Sve one tamne zvjezdice se vide bez problema, ne umaraju se ruke i buljiš širom otvorenih očiju! Zapravo uopće nije potrebno tražiti neki objekt, sam uzmeš dalekozor i vrtiiii po nebu, baš te briga!

Uglavnom.. da sad ne nabrajam sve Messiere po redu, reći ću samo da sam ih uspio vidjeti gotovo sve iz tog prvog dijela maratona, s tim da se nisam trudio oko galaksija u Djevici jer smo se tada već svi bili smrzli, pa sam samo onako odokativno naciljao M 84 i 86. Inace sveukupno sam vidio 47 Messiera. Super je bilo ciljati, rešetao sam M-ove ko od šale! Izračunao sam prosjek.. hehe, pazi ovo, recimo da je observing počeo oko 20h, a otišli smo u 22:30. Daklem, 2,5h, tj. 150 minuta observinga podijeljeno sa 47 Messiera = 3,2 minute za svaki objekt :) Prosjek je mogao biti i bolji jer sam se na nekim M-ovima zadržavao dulje vremena. Nisam uspio ugledati M 77 i 74 (zapravo ih nisam ni tražio, teški su objekti za početak, ja sam krenuo lagano, da se guštam), M 110 (iako Luka tvrdi da ga je vidio, ja ga nisam uspio detektirati), zatim M 109 i M 102.

Najbolje od svega mi je bilo gledati otvorene skupove.. totalno savršeno, vidi se ogroman dio neba, prividno vidno polje je veliko, a budući da je dalekozor na montaži, puno je lakše razlučivati zvijezde unutar samog skupa. Recimo M 46 i 47, dva otvorena skupa jedan pokraj drugoga.. koji fantastičan pogled!!! Znam da ih se može ugurati u isto vidno polje u teleskopu, ali ovo je nešto sasvim drugačije. Povećanje od 15x daje feeling kao da gledaš kroz teleskop, ali još uvijek sa dalekozorskom lakoćom... ludnica. Ili recimo, otvoreni skupovi u Kočijašu.. jooj.. onak, shwingg, okreneš dalekozor, "evoga", pa onda odkrstariš malo dalje "evo drugi", i onda oplaaa "evo i treći"..

Bez problema sam uočio neke objekte za koje sam mislio da će me mučiti - recimo M1 se vidi bez problema, iako je bljedunjav, ali samo treba znati gdje se točno nalazi i odmah se uoči. Isto tako i M97 (Owl nebula) i M 108 koji su blizu jedno drugome. Neke galaksije su se vidjele fenomenalno, recimo M 81 i 82, M 106 je ogroman, M 65 i 66 se vide skroz ok. Najviše sam se namučio sa M 95, 96 i 105, tri galaksije u Lavu. Vide se, ali su dosta malene (ili se uočavaju samo sjajnije jezgre), pa je potrebno potruditi se gledajući postrance. Vjerovatno bi bilo poteškoća na nekim galaksijam u Djevici, no to sam ostavio za neki drugi puta. :)

Naravno, usput sam gledao i kroz C8, ali vjerovatno sam dosta toga propustio jer sam se guštao dalekozorom. Sjecam se M 51, odlično se vidjela struktura. M 42 je također bio pun detalja.

Uglavnom.. super stvar!!! Baš je Luka komentirao, kad bude vidljiv ljetni Mliječni put, to će biti ludooo.. uf jedva čekam :)

(mart 2003.)

vrh